Αναγνώστες

28.11.10

Παγόβουνο κόπηκε στα δύο στη Γροιλανδία

 

28/11/2010

Παγόβουνο κόπηκε στα δύο στη Γροιλανδία

September 16, 2010 | Popularity: 1% [?]
Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.
Ένα γιγάντιο παγόβουνο το οποίο είχε τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν και είχε αποκολληθεί από ένα από τους δύο κύριους παγετώνες της Γροιλανδίας, κόπηκε στα δύο μετά από πρόσκρουση σε βραχονησίδα.
Το «παγόβουνο-νησί» αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Petermann.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, δορυφορικές εικόνες δείχνουν το «παγόβουνο-νησί» που κόπηκε στα δύο μετά από πρόσκρουση στη μικρή βραχονησίδα Joe Island, στο στενό Νάρες, μια περιοχή που βρίσκεται 1.000 χλμ. νότια του Βόρειου Πόλου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή  Andreas Muenchow  από το Πανεπιστήμιο Ντέλαγουερ, το μεγαλύτερο κομμάτι πάγου έχει έκταση περίπου 152 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου 2 φορές το Μανχάταν.
Το μικρότερο κομμάτι πάγου έχει έκταση περίπου 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Η αποκόλληση του αρχικού παγόβουνου από τον παγετώνα Petermann,ήταν η μεγαλύτερα τα τελευταία 140 χρόνια» τόνισε ο καθηγητής.
Η ομάδα του Muenchow εξέτασε όλα τα στοιχεία που υπήρχαν από το 1876 για τους παγετώνες και κατέληξαν ότι ήταν το μεγαλύτερο γεγονός των τελευταίων 140 χρόνων.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι ακόμα δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον παγετώνα Petermann, μετά την απώλεια τόσο μεγάλης μάζας.
Για το econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr