Αναγνώστες

7.12.10

Κόβουν την εργασία συνταξιούχων Δημοσίου ως ελευθεροεπαγγελματιών

ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΤΑ 1.980 ΑΝΤΙ ΤΑ 990 ευρώ, ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κόβουν την εργασία συνταξιούχων Δημοσίου ως ελευθεροεπαγγελματιών

Το υπουργείο Οικονομικών με... λάθος εγκύκλιο απαγορεύει ουσιαστικά την εργασία των συνταξιούχων του Δημοσίου ως ελευθέρων επαγγελματιών, καθιερώνοντας άλλα μέτρα για όσους αμείβονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και διαφορετικά για τους συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα και των αυτοαπασχολουμένων.
Με τους ασφαλιστικούς νόμους του περασμένου καλοκαιριού 3863/10 (για τον ιδιωτικό τομέα) και 3865/10 (για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους) ετέθησαν εισοδηματικά όρια για την εργασία των συνταξιούχων.
Με τη δημοσίευση των νέων διατάξεων (Ιούλιος του 2010), θα έχαναν το μέρος της συντάξης που ξεπερνούσε τα 991,20 ευρώ (30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) στην περίπτωση που απασχολούνταν ως μισθωτοί, ενώ εάν άνοιγαν δική τους δουλειά ως ελεύθεροι επαγγελματίες (κατάστημα, γραφείο, ιατρείο κ.λπ.) ναι μεν θα υποχρεούνταν σε διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές στο αντίστοιχο Ταμείο (ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ και ΕΤΑΑ των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων) αλλά, από την άλλη, η περικοπή της σύνταξης θα γινόταν για το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1.983 ευρώ (60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη).
Παράλληλα, οι εν λόγω νόμοι προβλέπουν ότι οι συνταξιούχοι που ήδη εργάζονταν έχουν δικαίωμα μέχρι τις αρχές του 2013 να προσαρμόσουν τη ζωή τους στις νέες συνθήκες (περικοπή των συντάξεων ή εγκατάλειψη της παράλληλης εργασίας).
Εγκύκλιος από 1ης Νοεμβρίου
Ομως, με εγκύκλιο που φέρει ημερομηνία 1 Νοεμβρίου 2010 το Γενικό Λογιστήριο εξαντλεί τις περιπτώσεις απασχόλησης των συνταξιούχων μόνο σε όσους αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία.
Ετσι, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο προβλέπεται ότι οι συντάξεις θα περικόπτονται για ποσά άνω των 30 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη. Γενικώς και καθολικώς, χωρίς να διερευνάται η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 16 του νόμου 3863 (στο νόμο για τον ιδιωτικό τομέα παραπέμπει ο έτερος νόμος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου), που αναφέρεται στους συνταξιούχους που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ετσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εδώ και 5 μήνες, από τις 21 Ιουλίου που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 3865/10, απαγορεύει στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους (πολιτικούς και στρατιωτικούς) να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς τους κόβει τη σύνταξη πάνω από τα 991,2 ευρώ αντί να γίνει περικοπή πάνω από τα 1.983 ευρώ.
Αυθαιρεσία για ΕΤΑΑ
Ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, το θέμα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο στο βαθμό που όταν κάποιος γιατρός ή μηχανικός συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο δεν μπορεί να διατηρήσει ανοικτό το ιατρείο ή το γραφείο του.
Μάλιστα αυτή η κρατική αυθαιρεσία παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην περίπτωση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, καθώς ο νόμος 3863/10 προβλέπει ότι οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι «εξαιρούνται (και) από την καταβολή προσαυξημένων ασφαλιστικών εισφορών (και αυτό γιατί) λόγω απασχόλησης υπάγονται σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς (sic) και οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους από έναν εκ των ανωτέρω φορέων συνεχίζουν για την ίδια απασχόληση υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο τομέα ασφάλισης». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr