Αναγνώστες

28.12.10

ΟΤΕ: «Ψαλίδι» στις αμοιβές εργαζομένων, αλλαγές στο προσωπικό

<b>ΟΤΕ:</b> «Ψαλίδι» στις αμοιβές εργαζομένων, αλλαγές στο προσωπικό
ΟΤΕ: «Ψαλίδι» στις αμοιβές εργαζομένων, αλλαγές στο προσωπικό
Τα έσοδα από την πώληση του 20% της Telekom Srbija θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το VDSL και τη μείωση του δανεισμού.

Της Μαρίας Μόσχου

«Μέτωπο» με τους εργαζόμενους ανοίγει η διοίκηση του ΟΤΕ, καθώς μέσα στο 2011 στόχος είναι η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας, που έχουν φτάσει στο ίδιο επίπεδο με αυτό πριν από την εθελουσία έξοδο του 2005. Το «μήνυμα» της διοίκησης προς τους εργαζομένους δόθηκε από το μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ και επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Γ. Κέρκχοφ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times υποστήριξε ότι στόχος της αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ είναι η μείωση των απολαβών των εργαζομένων και αλλαγές στο προσωπικό.
«Το κόστος προσωπικού αποτελεί συνολικά το 37% του τζίρου του ΟΤΕ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για την Deutsche Telekom κινείται στο 20%» τόνισε ο κ. Κέρκχοφ, προσθέτοντας ότι ο γερμανικός όμιλος ήδη συζητά για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα. Ηδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2010 ? 2011, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία.
Παράλληλα, η προηγούμενη διοίκηση είχε ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί πριν το 2005, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Κέρκχοφ, και η νέα διοίκηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 20% του ΟΤΕ.
Η απόφαση της DT για μείωση του κόστους προσωπικού δεν αποκλείεται να γίνει και με τη σύμφωνη γνώμη και του ελληνικού Δημοσίου, δεδομένης της επιστολής του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προς τις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ για λήψη μέτρων, που θα περιορίσουν το μισθολογικό κόστος. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο καθορισμός του καθεστώτος του ΟΤΕ. Αν είναι ΔΕΚΟ και ισχύει η μονιμότητα θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Αν δεν είναι ΔΕΚΟ μπορεί άνετα να απολύσει εργαζομένους, μια και το καθεστώς μονιμότητας ισχύει μόνο στο Δημόσιο.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ δεν έχει ακόμα λάβει τη σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομίας, κάτι που δεν αποκλείει ο ίδιος να γίνει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ωστόσο, η διοίκηση του Οργανισμού δεν είναι βέβαιη αν η συγκεκριμένη πολιτική μπορεί να εφαρμοστεί και στον ΟΤΕ, όπου το Δημόσιο πλέον δεν έχει το μάνατζμεντ.
Ο κ. Τσαμάζ τονίζει ότι ήδη έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για τη νέα Συλλογική Σύμβαση. «Συζητάμε πολιτισμένα», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προβλέψει το μέλλον των διαπραγματεύσεων.
Πωλητήριο 
Στο μεταξύ, την πρόθεση για πώληση του 20% που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Srbija επανέλαβε η διοίκηση του Οργανισμού, ενώ την ίδια στιγμή ζήτησε τρίμηνη προθεσμία, για να απαντήσει για την εξαγορά του 49% της Rom Telekom. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσαμάζ, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ, την περασμένη Πέμπτη, ο ΟΤΕ προτίθεται να πωλήσει το 20% των μετοχών που κατέχει, εφόσον υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις μειώσεις μισθώνΟι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μειώσεις στους μισθούς τους.
Οι συνδικαλιστές αναφερόμενοι στη συνέντευξη του κ. Κέρκχοφ προειδοποιούν τη διοίκηση ότι θα αντιδράσουν δυναμικά, εφόσον επιχειρήσει να προχωρήσει σε απολύσεις των εργαζομένων, μείωση των απολαβών τους και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
«Λόγω της κρίσης δεχόμαστε μηδενικές αυξήσεις. Αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε μειώσεις», δήλωσε στην «Η» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ Π. Κούτρας. «Η διοίκηση ζητά παράλληλα κατάργηση του μισάωρου της προθέρμανσης που αφορά τους τεχνικούς και άλλες περικοπές», είπε ο κ. Κούτρας τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Αναφερόμενος στην ΕΕΤΤ ο κ. Κούτρας είπε ότι αποτελεί το δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» των εργαζομένων και πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η ρύθμιση με τον ίδιο τρόπο θα αντιδράσουν δυναμικά. «Η κατάληψη της περασμένης Πέμπτης στα γραφεία της ΕΕΤΤ ήταν συμβολική, αλλά αν συνεχίζει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τον ΟΤΕ, τότε θα γίνει ουσιαστική και επ' αόριστον», τόνισε.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=87305150

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr