Αναγνώστες

23.12.10

Εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που ενοικιάζονται

23 Δεκ 2010

Σε εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που νοικιάζονται προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εφόσον η μίσθωση αφορά τμήμα του κτιρίου (διαμέρισμα, γραφείο ή κατάστημα). Αντίθετα, αν νοικιάζεται ολόκληρο το κτίριο (όπως και στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων) θα απαιτείται πιστοποιητικό από τον Ιανουάριο [...]


Αυτά αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα δώσει την παράταση ανταποκρινόμενη στα αιτήματα φορέων της κτηματαγοράς αλλά και για να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή τόσο της αγοράς όσο και του Σώματος των ενεργειακών επιθεωρητών.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 όσα ακίνητα πωλούνται ή νοικιάζονται πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το οποίο κατατάσσει τα κτίρια ανάλογα με την ενεργειακή τους συμπεριφορά. Οι φορείς της αγοράς, (με τελευταία χθες την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζητούσαν αναβολή εφαρμογής του πιστοποιητικού επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα ο μηχανισμός και η εμπειρία για την άμεση και μαζική εφαρμογή του. Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποίησε εξάλλου χθες, με επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ, για τον κίνδυνο να μπλοκαριστούν οι αγοραπωλησίες και οι μισθώσεις από τον Ιανουάριο αν δεν δοθεί αναβολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η λύση που επελέγη είναι να μετατεθεί για τον Ιούνιο η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού από όσους νοικιάζουν ένα διαμέρισμα, γραφείο ή κατάστημα. Αντίθετα, παραμένει η υποχρέωση από τις 9 Ιανουαρίου για όσους μισθώνουν ολόκληρο το κτίριο καθώς και για τις αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να επισυνάπτουν αντίγραφο και να αναγράφουν στα συμβόλαια αγοραπωλησίας τον αριθμό πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Στις μισθώσεις ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό ενώ η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού.

Εξελίξεις αναμένονται και στο ζήτημα των αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αμοιβών και επαγγελμάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το ΥΠΕΚΑ καθόρισε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο (με το ΠΔ 100/2010) ελάχιστες αμοιβές για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, οι οποίες (μαζί με το ΦΠΑ) είναι:
-Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 185 ευρώ.
-Για πολυκατοικίες 1,23 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ.
-Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ.
-Για επαγγελματικούς κλπ. χώρους 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 369 ευρώ για κάθε χώρο. Για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα η αμοιβή μειώνεται σε 1,85 ευρώ ανά τ.μ.
Κ. Βουτσαδάκης

http://lamianews.blogspot.com/2010/12/blog-post_3201.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr