Αναγνώστες

27.12.10

Ποια νομίσματα θα κυριαρχήσουν στο μέλλον

Οικονομία

Ποια νομίσματα θα κυριαρχήσουν στο μέλλον
09/12/2010 15:41

Διαφορετικές εκτιμήσεις διατυπώθηκαν από το βήμα του Economist αναφορικά με το νόμισμα το οποίο θα κατέχει τον τίτλο του «παγκόσμιου παίκτη» τα επόμενα χρόνια.
«Ελλείψει εναλλακτικής επιλογής, θα καταλήξουμε ξανά στο δολάριο», δήλωσε ο Lawrence Howell, Διευθύνων Σύμβουλος της EFG International. Μαζί του συμφώνησε ο Costa Vayenas, Head of Emerging Markets Research της UBS, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως «το αμερικανικό δολάριο θα σηκωθεί δύσκολα από το θρόνο του», κυρίως «λόγω της ανταλλακτικής λειτουργίας την οποία προσφέρει στο διεθνές σύστημα, λόγω της συναλλαγματικής του αξίας».
Ο ίδιος υποβάθμισε τα σενάρια που θέλουν να δημιουργείται ένα διεθνές κοινό νόμισμα, σημειώνοντας ότι «πίσω από ένα νόμισμα χρειάζεται μία τράπεζα».
Αντίθετη άποψη εξέφρασε, πάντως, η Elga Bartsch, Chief European Economist της Morgan Stanley, η οποία χαρακτήρισε το ευρώ «ελκυστικό αποταμιευτικό νόμισμα, καθώς στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιούν τον πληθωρισμό για την υπέρβαση τυχόν προβλημάτων». Η ίδια εκτίμησε ότι το ευρώ «θα συνεχίσει να υπάρχει» και πως «σήμερα βλέπουμε τα χρόνια της εφηβείας του».
Ως προς τη στάση των αγορών, ανέφερε πως «έχουν την τάση να υπερτιμούν τις πιθανότητες πτώχευσης μιας χώρας (μόνο στο 20% των περιπτώσεων σημειώθηκε τελικά αναδιάρθρωση του χρέους).
Άλλωστε, διαχώρισε τις αναδυόμενες οικονομίες από τις ευρωπαϊκές, καθώς οι τελευταίες συμμετέχουν σε μία πολιτική και οικονομική ένωση η οποία τις θωρακίζει («θα ήταν ακραίο και καταστροφικό για την Ευρωζώνη να ετίθετο εκτός μία χώρα – μέλος της»)


http://www.newscode.gr/oikonomia/story/poia-nomismata-tha-kuriarxisoun-sto-mellon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr