Αναγνώστες

28.1.11

BIS: Γαλλογερμανικό "άνοιγμα" 72,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η BIS στα τέλη του Σεπτεμβρίου, το "άνοιγμα" των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα ανερχόταν σε 59,4 δισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη έκθεση για τις γερμανικές τράπεζες ήταν 40,3 δισ. δολάρια

"Η" Online 28/1 14:11


Οι τράπεζες μείωσαν δραστικά την έκθεσή τους στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, καθώς αυξανόταν η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες παραμένουν οι μεγαλύτεροι δανειστές των Ελλήνων και έχουν επίσης τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ισπανία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η BIS στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2010, το "άνοιγμα" των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα ανερχόταν σε 59,4 δισ. δολάρια (43,28 δισ. ευρώ), ενώ η αντίστοιχη έκθεση για τις γερμανικές τράπεζες ήταν 40,3 δισ. δολάρια (29,36 δισ. ευρώ).

Συγκριτικά, το "άνοιγμα" των γερμανικών τραπεζών στην ισπανική οικονομία ανερχόταν σε 200,9 δισ. δολάρια και των γαλλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα 182,2 δισ. δολάρια.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, οι ισπανικές τράπεζες με 86,4 δισ. δολάρια και ακολουθούν με σημαντική απόσταση Γερμανοί και Γάλλοι.

Αντιστοίχως, στην περίπτωση της Ιρλανδίας τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα έχουν οι βρετανικές τράπεζες με την έκθεσή τους στην ιρλανδική οικονομία να υπολογίζεται σε 179,8 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μεγάλο άνοιγμα στην Ιρλανδία έχουν και τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με 154,1 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι ο βαθμός έκθεσης των τραπεζών σε κάθε οικονομία υπολογίζεται με βάση τις πιστώσεις σε τράπεζες, άλλους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα, την κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα.

Για περισσότερα στοιχεία και μια γραφική απεικόνιση της έκθεσης των τραπεζών, κάντε κλικ στο σχετικό σύνδεσμο:
http://graphics.thomsonreuters.com/11/01/EZ_XPBNK0111.html

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=94447159

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr