Αναγνώστες

22.1.11

Μοντέρνα απάτη και πως να προφυλαχθείτε

Τράπεζες - Θέματα τραπεζών
Επειδή μαζί με την κάρτα απαιτείται η ταυτότητα του κατόχου για να αποφευχθούν περιπτώσεις απάτης, η αντιγραφή και των δύο μπορεί να οδηγήσει στην διάπραξη ενός «μοντέρνου» εγκλήματος που αποκαλείται «κλοπή ταυτότητας» με βαρύτατες συνέπειες για το θύμα του.

Ο «κανόνας» του mod

Ο έλεγχος του αριθμού αυτού από όλες τις τράπεζες ακολουθεί μία απλή παραλλαγή του μαθηματικού τύπου mod(10): Πολλαπλασιάζεται το πρώτο ψηφίο επί 2.
Αν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο του 9 αφαιρείται από αυτό 9. Το 5 για παράδειγμα γίνεται 10 - 9 = 1 ενώ το 4 γίνεται 8.
Η ίδια εργασία εκτελείται για το 3ο, 5ο, 7ο, 9ο, 11ο, 13ο και 15ο ψηφίο.
Γίνεται πρόσθεση των αποτελεσμάτων καθώς και πρόσθεση των υπολοίπων ψηφίων.
Το σύνολο είναι αποδεκτό αν είναι πολλαπλάσιο του 10.
Μάθημα πρώτον
Δεν παραδίδουμε ποτέ πιστωτική κάρτα σε υπαλλήλους για να εκτελέσουν συναλλαγές μακριά από τα μάτια μας
Ένα ακόμη κόλπο που έχει καταγραφεί είναι η αντιγραφή της πιστωτικής κάρτας μέσω μηχανημάτων που χωρούν σε τσέπες παντελονιών. Οι «απατεωνίσκοι» υπάλληλοι βάζουν την πιστωτική κάρτα στην τσέπη τους - δήθεν για να την καθαρίσουν - και την αποτυπώνουν σε μήτρα.

Μάθημα δεύτερον

Η πιστωτική μας κάρτα δεν πρέπει να καταλήξει σε τσέπες για οποιαδήποτε αιτία. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η κάρτα δεν απομακρύνεται από τα μάτια του κατόχου της δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως όλα τα βασικά της στοιχεία αντιγράφονται στην απόδειξη μέρος της οποίας παραμένει στο κατάστημα από το οποίο έχει γίνει κάποια αγορά. Τα περισσότερα μηχανήματα έγκρισης - συναλλαγών καρτών έχουν την δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στους κατόχους τους. Ο λόγος είναι απλός: αν ένας πελάτης έχει μετανοιώσει για κάποια αγορά μέσω πιστωτικής κάρτας να μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματά του. Πολλοί υπάλληλοι, λοιπόν, κάνουν την εξής απάτη: Παίρνουν εμπορεύματα από μαγαζιά τα οποία χρεώνουν σε πιστωτική κάρτα πελατών του καταστήματος. Λίγο πριν εκδοθεί ο λογαριασμός (γύρω στις 25 κάθε μηνός) κάνουν refund στην συγκεκριμένη πιστωτική κάρτα χρεώνοντας το ποσό σε κάποια άλλη που θα ενημερωθεί η κίνησή της τον επόμενο μήνα. Έτσι υπάρχει πάντα ένα ποσό που κυκλοφορεί από κάρτα σε κάρτα χωρίς να ενοχλείται κανείς για αυτό.

Μάθημα τρίτον

Μεγάλη προσοχή στα refunds. Αν δεν ξέρετε από που προέρχονται ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζά σας. Σπάνια πρόκειται για λάθος λογιστικές κινήσεις. Πολλές εταιρείες συγκεντρώνουν τα στοιχεία των πελατών τους και των πιστωτικών τους καρτών σε βάσεις δεδομένων. Χειριστές υπολογιστών που έχουν πρόσβαση σε αυτά έχουν την δυνατότητα με μιας να "κλέψουν" στοιχεία, να εκτελέσουν χιλιάδες συναλλαγές και να εξαφανισθούν σε εξωτικά μέρη.

Μάθημα τέταρτον

Να ελέγχετε εξονυχιστικά τους λογαριασμούς σας εντός του 15ημέρου, από την έκδοση του λογαριασμού, που έχετε στην διάθεσή σας για να προσβάλλετε κάποια συναλλαγή ... Διαφορετικά πέταξε το πουλί  Πάμε τώρα λίγο πιο βαθιά στις πιστωτικές κάρτες. Κάθε πιστωτική κάρτα χαρακτηρίζεται από τον 16ψήφιο (σε περίπτωση VISA- MASTERCARD) αριθμό της που έχει την μορφή ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ. Τα πρώτα οκτώ ψηφία του αριθμού φανερώνουν το πιστωτικό ίδρυμα που εξέδωσε την κάρτα σας. Για παράδειγμα 4917 9100 και 9101 είναι ο κωδικός της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, 4159 5300 της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, 4792 7603 της Eurobank κ.ο.κ.

Μάθημα πέμπτο

Ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας όχι μόνο αντιγράφεται αλλά μπορεί κιόλας να αναπαραχθεί με πολύ απλή διαδικασία. Αν αντιμεταθέσετε τώρα το 14ο και το 16ο ψηφίο (στην ουσία οποιοδήποτε ζεύγος ζυγών ή μονών αριθμών) της κάρτας θα καταλήξετε πάλι σε έγκυρη πιστωτική κάρτα κάτι που έχουν ανακαλύψει πολλοί κάτοχοι καρτών σε συναλλαγές τους στο Internet που απλώς έκαναν έναν μικρό λανθασμένο αναριθμητισμό χρεώνοντας κάποιον άλλο άτυχο κάτοχο. Αυτό συμβαίνει  γιατί για όλα ψηφία του αριθμού της κάρτας σημασία έχει η ζυγή ή μονή τους  θέση και όχι η ακριβή τους σειρά όταν ελέγχονται από τον μαθηματικό τύπο mod(10). Έτσι έγκυρη είναι μία πιστωτική κάρτα με τον αριθμό 4917 9101  ΖΧΨΩ  8586 αλλά και η 4917 9101 ΖΧΨΩ 8685 και η 4917 9101 ΖΩΨΧ 8586 και η  4917 9101 ΖΩΨΧ 8685.

Μάθημα έκτο

Μεγάλη προσοχή στους αριθμούς της κάρτας  σας όταν εκτελείτε συναλλαγές μέσω Internet. Μπορεί να χρεωθεί, από λάθος,  άλλη κάρτα και εσείς να τρέχετε στα δικαστήρια για απάτη. Αν κάποιος κακόβουλος βάλει στο χέρι του τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας (ηθελημένα κλέβοντάς τον ή τυχαία αναπαράγοντάς τον) μπορεί άνετα να εκτελέσει συναλλαγές μέσω Internet. Το μόνο που χρειάζεται  είναι η ημερομηνία λήξης της κάρτας καθώς το όνομα του κατόχου δεν ελέγχεται κατά την συναλλαγή. Η ημερομηνία είναι της μορφής ΜΜ ΧΧ όπου ΧΧ το έτος (το τρέχον ή το πολύ το επόμενο) και ΜΜ ο μήνας από 01 έως 12. Πόσες το πολύ προσπάθειες χρειάζονται για έναν απατεώνα που έχει στο χέρι τον αριθμό της κάρτας σας για να αρχίσει να εκτελεί συναλλαγές μαζί της: το πολύ 24.

Μάθημα έβδομο

Με ελάχιστη προσπάθεια ένας απατεώνας βρίσκει εκτός από  τον αριθμό και την ημερομηνία λήξης της κάρτας σας. Με αριθμό και ημερομηνία λήξης στα χέρια του ένας απατεώνας τι άλλες δυνατότητες έχει εκτός από το να χρεώσει την κάρτα σας; Μα να παρακολουθεί το υπόλοιπό σας μέσω των τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης  που έχουν οι περισσότερες Τράπεζες και στις οποίες ζητούν συνήθως μόνο τον αριθμό της κάρτας (με εξαίρεση εκείνες που απαιτούν και ημερομηνία γέννησης).

Μάθημα όγδοο

Με τον αριθμό και την ημερομηνία λήξης της κάρτας σας κάποιος μπορεί να παρακολουθεί και το υπόλοιπό της. Πως προστατεύεσθε εσείς από αυτό τον κυκεώνα; Δεν έχετε τρόπο προστασίας. Η μόνη σας άμυνα είναι να ελέγχετε εξονυχιστικά, επαναλαμβάνουμε, τους λογαριασμούς των πιστωτικών σας καρτών και να απευθύνεσθε στην τράπεζα κάθε φορά που παρατηρείτε κάτι περίεργο. Ακόμα μπορείτε να δώσετε εντολή στο τραπεζικό σας ίδρυμα να μην δέχεται online συναλλαγές μέσω Internet.

Μάθημα ένατο

Να θυμάστε πως αν σε 15 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού προσβάλλετε κάποια συναλλαγή - ανεξάρτητα  από το ύψος της - ευθύνεσθε μόνο για 150 ευρώ από αυτήν.

http://pingywebedition.somee.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr