Αναγνώστες

26.1.11

Η Ευρωπαική Επιτροπή απαγορεύει τη συγχώνευση Olympic Air με Aegean
- Κομισιόν : Η συγχώνευση θα οδηγούσε σε μερικό μονοπώλιο
- Θα πλήρωναν ακριβότερα εισιτήρια οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι πολίτες
- Aegean και Marfin: "Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε"
- Τι ανακοίνωσαν οι δυο εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει, με βάση τον κανονισμό συγχωνεύσεων της ΕΕ, την προτεινόμενη συγχώνευση της Aegean Airlines με την Olympic Air, καθώς θα οδηγούσε μερικό μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς αεροπορικών μεταφορών.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών θα είχε ως συνέπεια ακριβότερα εισιτήρια για τέσσερα από τα έξι εκατομμύρια Ελλήνων και ευρωπαίων καταναλωτών που ταξιδεύουν σε δρομολόγια από και προς την Αθήνα κάθε χρόνο.

Οι δύο αεροπορικές εταιρείες ελέγχουν από κοινού ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της ελληνικής εγχώριας αγοράς αεροπορικών μεταφορών, επισημαίνει η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου εμποδίζουν την είσοδο νέων αεροπορικών εταιρειών στα εν λόγω δρομολόγια, συγκρατώντας τις τιμές που θα ίσχυαν αν εγκρινόταν η συγχώνευση.

«Η συγχώνευση μεταξύ της Aegean και την Olympic θα οδηγούσε σε μερικό μονοπώλιο στην Ελλάδα και συνεπώς σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για τους Έλληνες και τους τουρίστες που ταξιδεύουν μεταξύ της Αθήνας και των νησιών», δήλωσε ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια.

Aegean & Marfin: Θα μελετήσουμε την απόφαση και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε


Tο κείμενο της τελικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δεν εγκρίνει την προτεινόμενη συγκέντρωση που αφορούσε τη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean θα μελετήσουν οι εταιρίες Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ (Aegean) και Marfin Investment Group και κατόπιν προσεκτικής ανάλυσης και συζήτησης με τους συμβούλους τους, θα αποφασίσουν για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη νομοθεσία.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα, ύστερα από έρευνα που διήρκεσε 10 μήνες, την τελική απόφασή της σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνει την προτεινόμενη συγκέντρωση που αφορούσε τη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean όπως αυτή είχε συμφωνηθεί και γνωστοποιηθεί στις 22/02/2010.

Η συναλλαγή είχε προσυμφωνηθεί μεταξύ των βασικών μετόχων της Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ και της Marfin Investment Group την 22/02/2010, τελούσε όμως υπό την αίρεση της παροχής της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεδομένης της ανωτέρω απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία της 22/02/10 μεταξύ των δύο μερών λύεται.

O Πρόεδρος της Aegean κ. Θεόδωρος Βασιλάκης δήλωσε: "Κατά το τελευταίο έτος παρουσιάσαμε στην ΕΕ τα οφέλη από τη συγχώνευση για τις εταιρείες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό και την οικονομία της χώρας. Παράλληλα προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Δυστυχώς, η ΕΕ κατέληξε στη μη έγκριση της συγκέντρωσηs. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε. Η πορεία μας άλλωστε έχει δείξει ότι πετυχαίνουμε στα δύσκολα."

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Marfin Investment Group κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας. Προφανώς κι εμείς, όπως και η Aegean, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τα στελέχη και το προσωπικό μας, τους μετόχους μας και το επιβατικό κοινό".
 
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=61908&catid=13&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr