Αναγνώστες

17.2.11

“Ασκήσεις πολέμου” Ιράν – Ισραήλ καθώς ιρανικά πολεμικά περνούν το Σουέζ


Πέμπτη, 17 Φεβρουάριος 2011 09:13



Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς δύο ιρανικά πολεμικά πλοία περνούν το Σουέζ για να φτάσουν στη Συρία.

Το Ισράηλ έχει χαρακτηρίσει το γεγονός προκλητικό και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να “απαντήσει”.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόλι δήλωσε: "Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα", δήλωσε. "Το τί κάνουν, πού πάνε, το παρακολουθούμε με περιέργεια".

"Πάντα παρακολουθούμε ό,τι κάνει το Ιράν", πρόσθεσε ο Κρόλι, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την παρουσία των ιρανικών πλοίων.

Εξάλλου ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Enterprise, διέσχισε την Τρίτη τη Διώρυγα του Σουέζ και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τον αραβικό κόλπο, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Το αεροπλανοφόρο συνοδέυουν το καταδρομικό Leyte Gulf και το σκάφος ανεφοδιασμού Arctic.

Το Enterprise αναμένεται να προχωρήσει σε "επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας και να προσφέρει την υποστήριξή του στις επιχειρήσεις 'Αναλλοίωτη Ελευθερία' του Αφγανιστάν και 'Νέα Αυγή' του Ιράκ", όπως διευκρίνισε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε ανακοίνωσή του.

Αν και στην περιοχή αυτή βρίσκεται πάντα τουλάχιστον ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, η αμερικανική παρουσία μοιάζει να ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες: δύο ακόμη αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το Carl Vinson και το Abraham Lincoln, βρίσκονται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor.

http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23587

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr