Αναγνώστες

3.3.11

Συναγερμός για «πανδημία» γρίπης

Συναγερμός για «πανδημία» γρίπης
Στους 132 έχει ανέλθει ο αριθμός των θυμάτων από τη γρίπη. 105 ασθενείς νοσηλεύονται στις εντατικές
Συναγερμός για «πανδημία» γρίπης



Αθήνα

Ανεβαίνει σε επικίνδυνα ύψη ο αριθμός των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Το ανησυχητικό είναι ότι κοντεύει όχι μόνο να φθάσει, αλλά να ξεπεράσει, ακόμη και τον περσινό αριθμό των θυμάτων.
Μέχρι χθες, 132 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης _ τρεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Την περίοδο της πανδημίας, ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 149.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 105 ασθενείς _ μέσα σε μία μέρα εισήχθησαν δέκα άτομα. Πέρυσι, στην κορύφωση της επιδημίας, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν στην εντατική δεν ξεπερνούσε τους 70.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να φθάσει τα 200 ή τα 250. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πρώτος έχει σχέση με τα «σκαμπανεβάσματα» του καιρού και την ξαφνική κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. «Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στη μετάδοση των ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) με πολλαπλούς τρόπους», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο δεύτερος με την άρνηση των πολιτών και δη των υγειονομικών να εμβολιαστούν, και ο τρίτος λόγος με τον εφησυχασμό του κόσμου. Την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας της συνεχούς «πλύσης εγκεφάλου» για τα συμπτώματα και τους κανόνες ατομικής υγιεινής, ο κόσμος ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα.

Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Α. Δημόπουλος έχει παραδεχθεί ότι «... εφέτος η γρίπη μας έπιασε στον ύπνο». Όπως έχει πει, χαρακτηριστικά, «ήρθε "συμπυκνωμένα" και μας "δάγκωσε"». Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι δεν πρόκειται, προς το παρόν, ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Οπως λένε το μέτρο, το οποίο εφαρμόστηκε σε μεγάλη κλίμακα πέρυσι, να κλείνουν σχολεία δεν αποδίδει. Για ένα λόγο επιπλέον εφέτος αφού τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε μεγάλες ηλικίες και λιγότερο σε παιδιά. Γι αυτό δίνουν μεγάλη σημασία στην έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας (μέσα στο πρώτο 48ωρο) σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές.

Ωστόσο για να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:

- Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό.
- Την αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα.
- Την αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.
- Τη χρήση χαρτομάντιλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους.
- Τον καλό και συχνό αερισμό των κλειστών χώρων.
- Την αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα.
- Την οικειοθελή κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.


http://www.tovima.gr/society/article/?aid=387565

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr