Αναγνώστες

15.3.11

Ιάπωνες επιστήµονες προσπαθούν (ακόµη και µε θαλασσινό νερό) να αποτρέψουν την τήξη σε τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες

Ιάπωνες επιστήµονες προσπαθούν (ακόµη και µε θαλασσινό νερό) να αποτρέψουν την τήξη σε τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες

Ο εφιάλτης ενός νέου Τσερνόµπιλ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011


Γιατροί και στρατός ελέγχουν  τα επίπεδα ραδιενέργειας στον  πληθυσµό του χωριού Οτάµα,  στην περιοχή Φουκουσίµα
Για τη «µεγαλύτερη κρίση που έχει να αντιµετωπίσει η Ιαπωνία από το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου» έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν και τα γεγονότα φαίνεται ότι δικαιώνουν αυτήν την εκτίµηση. Η γη συνεχίζει να τρέµει τέσσερις ηµέρες µετά τον καταστροφικό σεισµό (το µέγεθος του οποίου αναβαθµίστηκε σε 9 βαθµούς της κλίµακας ρίχτερ) ενώ τα ειδικά συνεργεία δίνουν απεγνωσµένα µάχη για να αποτρέψουν την πλήρη τήξη τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στα βορειοδυτικά της χώρας – τελευταία τους ελπίδα είναι να τους γεµίσουν µε θαλασσινό νερό ώστε να µειωθεί η θερµοκρασία, µιας και τα συστήµατα ψύξης δεν λειτουργούν. Μια ολόκληρη πόλη έχει καλυφθεί από τα νερά, οι περισσότεροι κάτοικοί της αγνοούνται, ενώ ο αριθµός των νεκρών από τον σεισµό και το τσουνάµι υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 10.000.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες προσπαθούν να βρουν φαγητό και νερό για να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, την ώρα που εκατοµµύρια σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύµα. Περισσότεροι από 250 µετασεισµοί έχουν καταγραφεί και οι γεωλόγοι δίνουν 70% πιθανότητες να σηµειωθεί µετασεισµός 7 βαθµών τις προσεχείς ηµέρες. Με κοµµένη την ανάσα παρακολουθούν οι Ιάπωνες και η διεθνής κοινότητα τις προσπάθειες των ειδικών να αποφύγουν την τήξη τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων γεµίζοντάς τους, ως ύστατη προσπάθεια, µε θαλασσινό νερό. Και όλα αυτά σχεδόν έναν µήνα πριν από τη συµπλήρωση 25 ετών από το πυρηνικό δυστύχηµα στο Τσερνόµπιλ. Οι ειδικοί εργάζονται πυρετωδώς υποθέτοντας ότι µερική τήξη έχει σηµειωθεί σε δύο αντιδραστήρες και ότιπιθανώς θα υπάρξει και δεύτερη έκρηξη,όπως αυτή που σηµειώθηκε στο κτίριο που περιβάλλει τον αντιδραστήρα στον σταθµό Φουκουσίµα 1. «Πιστεύουµε πως υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να έχει συµβεί τήξη πυρήνος» ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος. «∆εν µπορούµε να εξακριβώσουµε τι γίνεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, όµως παίρνουµε µέτρα έχοντας ως σηµείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή» πρόσθεσε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στα συστήµατα ψύξης αντιµετωπίζουν άλλοι δύο αντιδραστήρες στην Οναγκάουα και το Τοκάι. Στον σταθµό της Φουκουσίµα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις εργάτες έχουν ασθενήσει λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια ενώ εντόπισαν και σε άλλα 190 άτοµα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Πάντως καθώς οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συµβαίνει είναι ασαφείς οι ειδικοί ελπίζουν ότι οποιαδήποτε πιθανή τήξη δεν θα οδηγήσει στη διαφυγή πιθανώς επικίνδυνων ραδιενεργών νεφών στον αέρα - τουλάχιστον όσο οι µεγάλοι σε πάχος τοίχοι προστατεύουν τον πυρήνα των αντιδραστήρων. Ο Ρίτσαρντ Ουέικφορντ από το Πυρηνικό Ινστιτούτο του πανεπιστηµίου του Μάντσεστερ εκτιµά ότι οι ιαπωνικές αρχές «φαίνεται να έχουν εµποδίσει την πλήρη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων, κά τι που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αφότου συµβεί» και θεωρεί ότι «το πέρασµα του χρόνου ίσως βοηθήσει να µειωθεί ακόµα περισσότερο ο κίνδυνος».

H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric PowerCo (TEPCO) ανακοίνωσε χθες ότι προετοιµάζεται να γεµίσει µε θαλασσινό νερό - ένα µέτρο έκτακτης ανάγκης - και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίµα Νταϊίτσι, όπως µετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων. Η TEPCO, η µεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, έχει γεµίσει ήδη µε θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου Φουκουσίµα 1 µε στόχο να τους ψύξει και να µειώσει την πίεση που ασκείται µέσα στη µονάδα. Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν χθες πως µέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

Την ώρα όµως που συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισµού των επιπτώσεων της µεγάλης φυσικής καταστροφής που χτύπησε την Ιαπωνία, γίνεται γνωστό ότι ένας ειδικός σε θέµατα πυρηνικής ασφάλειας είχε προειδοποιήσει πριν τρία χρόνια ότι η κατασκευή πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων εν µέσω µιας πολύ σεισµογενούς ζώνης, µπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κατσουχίκο Ισιµπάσι, στο πανεπιστήµιο του Κόµπε είχε τονίσει ότι µεγάλοι σεισµοί είχαν σηµειωθεί «πολύ κοντά» σε τρεις σταθµούς πυρηνικής ενέργειας µεταξύ 2005 και 2007 και σε όλεςτις περιπτώσεις η κίνηση του εδάφους λόγω του σεισµούήταν πολύ πιο ισχυρή από εκείνη την οποία είχαν σχεδιασθεί να αντέξουν οι σταθµοί. Για παράδειγµα, µια δόνηση σε εργοστάσιο κοντά σε εκείνο που υπέστη τις ζηµιές στην Φουκουσίµα είχε ισχύ 993 gal (κλίµακα µέτρησης των κινήσεων του εδάφους), ενώ η πρόβλεψη ήταν να αντέξει έως 450 gal. «Οχι µόνο οι οδηγίες για τον νέο σχεδιασµό των πυρηνικών σταθµών είναι προβληµατικές αλλά και το σύστηµα που πρέπει να τους επιβλέπει είναι διαλυµένο», είχε γράψει ο Ισι µπάσι στην επιστολή παραίτησής του. Σε άρθρο του το 2007 ο επιστήµονας είχε προειδοποιήσει ότι όλο το ιαπωνικό αρχιπέλαγος εισήλθε σε περίοδο έντονης σεισµικής δραστηριότητας µετά το σεισµό στο Κόµπε το 1995 και ζήτησε τηλήψη έκτακτων µέτρων ώστε «να µην είναι τόσο ευάλωτοι οι πυρηνικοί σταθµοί της χώρας».

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε 190 άτοµα

Διαδηλώσεις στη Γερµανία, ανησυχία σε όλη την Ευρώπη

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ για τις βλάβες στους ιαπωνικούς πυρηνικούς σταθµούς εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, όπου δεκάδες χιλιάδες Γερµανοί διαδήλωσαν εναντίον των σχεδίων της Ανγκελα Μέρκελ να παρατείνει τη ζωή των πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα της. Την ίδια στιγµή εκφράζονται φόβοι για τον σχεδιασµό νέων πυρηνικών σταθµών σε Ιταλία, Βρετανία και Τουρκία, αλλά και για τον σταθµό που λειτουργεί στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας ζήτησε να πραγµατοποιηθεί πανευρωπαϊκό «στρες τεστ» στους πυρηνικούς σταθµούς της Γηραιάς Ηπείρου και κάλεσε τις κυβερνήσεις να σκεφτούν σοβαρά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Περισσότερα από 50.000 άτοµα διαδήλωσαν το Σάββατο σχηµατίζοντας µια ανθρώπινη αλυσίδα 45 χιλιοµέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο Νεκαρβεστχάιµ έως την πόλη της Στουτγάρδης, ζητώντας από τη γερµανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Πέρυσι η κυβέρνηση Μέρκελ αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας 17 πυρηνικών σταθµών που ήταν προγραµµατισµένο να κλείσουν για άλλα 12 χρόνια, προκαλώντας µεγάλες αντιδράσεις. Το κύµα αντίδρασης στη Γερµανία εναντίον της χρήσης πυρηνικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα µεγάλο και η κατάσταση στην Ιαπωνία προκαλεί ακόµα µεγαλύτερες διαφωνίες, καθώς µάλιστα η κυβέρνηση αντιµετωπίζει µέσα στον Μάρτιο τρεις κρίσιµες εκλογικές µάχες, µε σηµαντικότερη εκείνη στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεµβέργης, ένα προπύργιο των Χριστιανοδηµοκρατών εδώ και 60 χρόνια, όπου χθες πραγµατοποιήθηκε η µεγάλη διαδήλωση. ΣΤΗΝ ίταλία, που είναι µια σεισµογενής χώρα, στέλεχος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι δηλωσε ότι ο σεισµός στην Ιαπωνία δεν θα αλλάξει τα σχέδια για τη δηµιουργία σταθµών πυρηνικής ενέργειας. Η Ιταλία είναι η µόνη βιοµηχανική χώρα των G8 που δεν παράγει πυρηνική ενέργεια, αλλά τα σχέδια προβλέπουν η χώρα να καλύπτει στο άµεσο µέλλον το 1/4 των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς σταθµούς. Η διεθνής κοινότητα των ειδικών εξέφρασε ανησυχία και για το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθµού στο Ακούγιου της Τουρκίας, µια ιδιαίτερα σεισµογενή περιοχή, καθώς σε λίγο καιρό αναµένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες από ρωσικές εταιρείες.

Στο προσκήνιο επανήλθε και η ασφάλεια του πυρηνικού σταθµού στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας σε περίπτωση ισχυρής σεισµικής δόνησης. Σε έντονη συζήτηση που έγινε στο βουλγαρικό ραδιόφωνο αναφέρθηκε ότι ο σταθµός αυτός (όπου δύο αντιδραστήρες έχουν κλείσει λόγω µεγάλης επικινδυνότητας) έχει κατασκευαστεί να αντέχει σε σεισµική δόνηση έως και επτά βαθµών της κλίµακας Ρίχτερ.


Προβλήµατα σε βρετανικά υποβρύχια

Στη Βρετανία η κυβέρνηση Κάµερον, που έχει εξαγγείλει πρόγραµµα κατασκευής δέκα νέων πυρηνικών σταθµών, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ίαπωνία.

Ερευνα αποκάλυψε ότι υπάρχουν προβλήµατα στους αντιδραστήρες των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων.


Ξύπνησε το ηφαίστειο Σινµοεντάκε

Ηφαίστειο που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική ίαπωνία άρχισε να εκτοξεύει από χθες πέτρες και στάχτη που έφτασαν σε ύψος 4.000 µέτρων έπειτα από µια περίοδο δύο εβδοµάδων που ήταν ήρεµο, ανακοίνωσαν οι αρχές.

το ηφαίστειο Σινµοεντάκε, ύψους 1.420

µέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια τον ίανουάριο. οι ιαπωνικές αρχές έχουν περιορισµένη πρόσβαση σε αυτό το ηφαίστειο που ανήκει στην οροσειρά Κιρισίµα, η οποία αποτελείται από περίπου 20 ηφαίστεια.


«Οι πυρηνικοί σταθµοί µας είναι ασφαλείς»

Mετά την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού Συµβουλίου, όπου πήραν µέρος και ειδικοί σε θέµατα πυρηνικής ασφάλειας, η γερµανίδα καγκελάριος ανγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Γνωρίζουµε πόσο ασφαλείς είναι οι πυρηνικοί σταθµοί µας και ότι δεν απειλούµεθα από κάποιον παρόµοιο µεγάλο σεισµό, τσουνάµι ή παλιρροϊκό κύµα. οµως αυτή τη στιγµή µελετάµε ενδελεχώς και θα µάθουµε ό,τι µπορούµε από τα γεγονότα στην ίαπωνία, βγάζοντας τα απαραίτητα συµπεράσµατα από την ανάλυσή τους». 
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4622325

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr