Αναγνώστες

16.3.11

Αυξάνονται οι φόβοι για πυρηνική καταστροφή

Αυξάνονται οι φόβοι για πυρηνική καταστροφή

18:59 16/3
 
Μεγαλώνει η ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Εχει επιβεβαιωθεί η βλάβη στους πυρήνες των τριών από τους τέσσερις αντιδραστήρες, δηλώνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που σπεύδει στην περιοχή  

Μεγαλώνει η ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Εχει επιβεβαιωθεί η βλάβη στους πυρήνες των τριών από τους τέσσερις αντιδραστήρες, δηλώνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που σπεύδει στην περιοχή.


Οι ζημιές στον αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα είναι εμφανείς
Οι ζημιές στον αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα είναι εμφανείς
Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο που σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατόν, "η κατάσταση (...) είναι πολύ σοβαρή". Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να βρίσκεται στην Ιαπωνία την Πέμπτη για να αξιολογήσει την κατάσταση και να λάβει πληροφορίες από τις ιαπωνικές αρχές.
Φωτογραφία του πυρήνα ενός αντιδραστήρα στο πυρηνικό σταθμό του Ζουέντεντορφ, στην Αυστρία
Φωτογραφία του πυρήνα ενός αντιδραστήρα στο πυρηνικό σταθμό του Ζουέντεντορφ, στην Αυστρία
Παράλληλα η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου σε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.

"Οι ιαπωνικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της δεξαμενής αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 και στον αντιδραστήρα 4", διευκρινίζει η ΙΑΕΑ.

Η διεθνής υπηρεσία του ΟΗΕ προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3.

"Ορισμένα θραύσματα στο έδαφος από την έκρηξη της 14ης Μαρτίου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν προτού μπορέσει να αρχίσει η ρίψη νερού με αντλίες", καταλήγει η ΙΑΕΑ.

"Εκτός ελέγχου" η κατάσταση λέει ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας
Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε σήμερα εκ νέου ανησυχία για την κατάσταση στον σταθμό Φουκουσίμα, λέγοντας ότι πρόκειται για "πραγματική καταστροφή" και υπογραμμίζοντας και πάλι ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο σύμφωνα με τον ίδιο.

"Μπορούμε να πούμε ότι η εγκατάσταση αυτή δεν είναι πλέον υπό έλεγχο, δεν την ελέγχουν πλέον", σημείωσε ο Έτινγκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

"Οι Ιάπωνες εργάζονται με αντλίες για την κατάσβεση πυρκαγιών, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν ξέρουν πια πώς να το χειριστούν", προσέθεσε.

"Είναι μια πραγματική καταστροφή και αντιδρούν σε κατάσταση σοκ", κατέληξε ο Έτινγκερ.

Εξάλλου το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα και διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής.

Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου ενόψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας.

Τα μέτρα αυτά είναι προληπτικής φύσης και το Πεντάγωνο έχει σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόκληση σοβαρής μόλυνσης από ραδιενέργεια σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή.

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Καν, ο Μπαν του εμπιστεύτηκε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πάρα πολύ όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και "χαιρέτισε τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε εξάλλου σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=58558952

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr