Αναγνώστες

17.8.11

Pierre de Fermat: Αφιέρωμα της Google στον μεγάλο μαθηματικό

Pierre de Fermat: Αφιέρωμα της Google στον μεγάλο μαθηματικό

Pierre de Fermat: Αφιέρωμα της Google στον μεγάλο μαθηματικό
Ο Pierre de Fermat, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς, γεννήθηκε σαν σήμερα 17 Αυγούστου, του 1601 σε μία μικρή πόλη της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, την Beaumont-de-Lomange κοντά στη Toulous.

Παρόλο του ότι ήταν νομικός στο επάγγελμα, ήταν ερασιτέχνης μαθηματικός με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του απειροστικού λογισμού.
Μαζί με τον Descartes θεωρείται πατέρας της Αναλυτικής Γεωμετρία. Ο  Fermat ανέπτυξε την εξίσωση των ευθειών, των κύκλων, των ελλείψεων.
Μαζί με τον Paxcal ο  Fermat  θεωρούνται πατέρες της Θεωρίας των Πιθανοτήτων. Αλλά σημαντική είναι και η συμβολή του για την ανάπτυξη του Διαφορικού Λογισμού.
Πάνω από όλα όμως ήταν καλός γνώστης και θεμελιωτής της θεωρίας των αριθμών και ασχολήθηκε με τη μελέτη των ακέραιων αριθμών και τις σχέσεις που ισχύουν μεταξύ τους.
"Ανακάλυψα μία πραγματικά υπέροχη απόδειξη αυτής της πρότασης, αλλά το περιθώριο είναι πολύ στενό για να τη χωρέσει"
Γενικά ο Fermat ισχυρίζονταν ότι είχε αποδείξει όλα τα μαθηματικά του θεωρήματα αλλά πολλοί ειδικοί αμφιβάλουν για κάτι τέτοιο.
Κυρίως όμως είναι γνωστός για το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, το οποίο περιέγραψε σε μια μικρή σημείωση στο βιβλίο Αριθμητικά του Διόφαντου.


http://www.madata.gr/epikairotita/san-simera/125935.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr