Αναγνώστες

30.1.11

Πτήσεις μαχητικών πάνω από τους διαδηλωτές στο Κάιρο, στους 100 οι νεκροί


Πυκνώνουν και πάλι οι συγκεντρώσεις


Στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Καΐρου και μαχητικά και ελικόπτερα πάνω από την πόλη το απόγευμα της Κυριακής, καθώς πυκνώνουν και πάλι οι διαδηλωτές. Η Αίγυπτος εξακολουθεί να κινείται στο ρυθμό των διαδηλώσεων, παρά την προσπάθεια του Χόσνι Μπουμπάρακ να μεταβάλλει το κλίμα διορίζοντας νέα κυβέρνηση και, για πρώτη φορά, αντιπρόεδρο. Ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του, ενώ την ίδια στιγμή εντείνεται η διεθνής πίεση για αλλαγές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο κέντρο του Καΐρου, απαιτώντας για άλλη μία ημέρα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, και απορρίπτοντας το διορισμό του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν.

Αργά το απόγευμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για δύο μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Κάιρο και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα που πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από την πλατεία Ταχρίρ, εστία των διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα, στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν και πάλι στην πλατεία.

Είναι αβέβαιο αν είναι μία επίδειξη δύναμης έναντι των διαδηλωτών ώστε να αποθαρρυνθούν και να φύγουν ή αν η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον του λαού. Πάντως, ο τηλεοπτικός σταθμός al-Arabiya είχε μεταδώσει το Σάββατο ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο στρατό να πυροβολήσει εν ψυχρώ, αλλά οι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν.

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο Μουμπάρακ συνάντησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν, τον υπουργό Αμυνας, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι αλ Αναν (την Παρασκευή είχε επιστρέψει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη) και άλλους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε έλεγχο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού, ο οποίος έχει αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης. Σημειώνεται ότι ο στρατός έχει ήδη αναλάβει τη φρούρηση κεντρικών υπουργείων, όπως το υπουργείο Εσωτερικών.

Η μέχρι στιγμής καταμέτρηση κάνει λόγο για 102 νεκρούς την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων, στην πραγματικότητα ο αριθμός ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, με δεδομένη τη σύγχυση στη χώρα.


Το Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια επιτυχημένης απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από φυλακή στο Κάιρο.

Άλλοι 68 θάνατοι αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής. Από την Τρίτη ως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι, μεταξύ τους ένας αστυνομικός. Ένας υπάλληλος της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ο άνδρας σκοτώθηκε από πυρά όπλων την ώρα που επέστρεφε σπίτι του.

Οι τραυματίες σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τους 2.000 αναφέρουν πηγές από νοσοκομεία.

Πολιτικές ζυμώσεις στο παρασκήνιο

Με τους πολίτες, την αστυνομία και το στρατό στους δρόμους, φαίνεται ότι οι πολιτικές ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα (όποτε έρθει) έχουν ήδη αρχίσει.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το απαγορευμένο κίνημα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον Ελ Μπαραντεί σε τυχόν διαπραγματεύσεις του με την κυβέρνηση, ανέφερε στέλεχος του κινήματος την Κυριακή.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν ωφελεί σε τίποτα ο διορισμός αντιπροέδρου και προσθέτει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία μέσω «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει.

Ο πρώην επικεφαλής της IAEA επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι «δεν ακούει τον λαό». «Πρόκειται απλά για αλλαγή προσώπων», είπε σχετικά με τις κυβερνητικές αλλαγές, «όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ο αιγυπτιακός λαός λέει ένα πράγμα: 'Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να φύγει'».

Κάλεσε δε σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να οργανώσει εκλογές το ταχύτερο αλλά και στη σύνταξη νέου Συντάγματος για τη χώρα.
Λεηλασίες και αποδράσεις

Μέσα στο κλίμα χάους και αναρχίας στη χώρα χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακές, προσθέτοντας άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, κρατούμενοι απέδρασαν μετά από εξέγερση από φυλακή έξω από το Κάιρο, από το Φαγιούμ, στα δυτικά της πρωτεύουσας και σε άλλες δύο περιοχές. Πολλοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια της απόδρασης.

Ανάμεσα σε όσους απέδρασαν ήταν τουλάχιστον 34 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κρατούνταν για χρόνια. Απέδρασαν επίσης πολλοί ποινικοί κρατούμενοι. Επτά δραπέτες ήταν ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας από το πολιτικό της γραφείο. Τα μέλη της παράνομης οργάνωσης, που έχει πάντως εξαιρετικά ισχυρή λαϊκή βάση, όπως και οι άλλοι κρατούμενοι, έφυγαν από τη φυλακή όταν την εγκατέλειψαν οι φρουροί, λέει η Αδελφότητα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μαρτυρίες από αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο.

Το σκηνικό χάους στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συμπληρώνουν τα κρούσματα λεηλασίας που καταγράφονται. Τουλάχιστον 450 άνθρωποι (οι περισσότεροι στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία) έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες για αυτό το λόγο. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα συνελήφθησαν από τις ομάδες προστασίας των πολιτών.

* Ανησυχία υπάρχει και για το Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου, πολύ κοντά στα σημεία των διαδηλώσεων. Δύο μούμιες της εποχής των Φαραώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας, αναφέρουν μαρτυρίες.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231076552

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr