Αναγνώστες

28.1.11

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

Ηλεκτρονική Έκδοση
 

 

20:40 Για 870 τραυματίες κάνει λόγο το Reuters, επικαλούμενο ιατρικές πηγές
20:32 Αναφορές από τα μμε κάνουν λόγο για κονβόι από τανκς με βαρύ οπλισμό να περιπολούν στους δρόμους της πόλης
19:49 Το ΑP αναφέρει πως διαδηλωτές κάνουν επίθεση στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και του υπουργείου Εξωτερικών
19:00 Δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν πάνω στα τανκς, στο Σουέζ. Οι στρατιώτες προσπάθησαν να τους κατεβάσουν. Ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι άνοιξαν πυρ.
18:37 Πυροβολισμοί ακούγονται στο κέντρο του Καΐρου.
18:35 Τανκς βγήκαν στους δρόμους του Σουέζ.
18:26 Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.
18:23 Ένταση και στην Τυνησία. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε καταυλισμό διαδηλωτών έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης.
18:00 To Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας.
17:59 To Al Jazeera μεταδίδει ότι διαδηλωτές στο Κάιρο υποδέχονται με επευφημίες τους στρατιώτες.
17:52 Ο Χόσνι Μουμπάρακ αναμένεται να απευθυνθεί στον αιγυπτιακό λαό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.
17:40 Μαύρος καπνός υψώνεται στο Κάιρο.
17:30 Διευκρινίζεται ότι την απόφαση για την αποστολή στρατιωτικών μονάδων έλαβε ο Χόσνι Μουμπάρακ, ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων
17:28 Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ, από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί του Σαββάτου
17:27 Ανακοινώνονται μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, μέσω της τηλεόρασης. Όπως μεταδίδεται ο στρατός έλαβε μόνος του την απόφαση να συνδράμει στο έργο της αστυνομίας
17:09 Ο στρατός βγαίνει στους δρόμους του Καΐρου.
16:28 Νεαροί Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στο Σουέζ κρατώντας στα χέρια τους το σώμα ενός νεκρού συντρόφου τους.
 16.28: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές.
 16.28: Σε εξέλιξη, μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας.
16.20: Η πλατεία Ταρίρ και η γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στο Κάιρο, βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι απώθησαν τους αστυνομικούς πετώντας τους πέτρες και μολότοφ. Οι βίαιες συμπλοκές συνεχίζονται.
 16.00: Ο Αιγύπτιος πολιτικός Αϊμάν Νουρ, νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα. Ο Αϊµάν Νουρ ίδρυσε το 2004 το φιλελεύθερο κόμμα «Ελ-Γαντ», ήταν υποψήφιος εναντίον του Μουμπάρακ στις εκλογές του 2005, φυλακίστηκε και βασανίστηκε από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, ενώ αφέθηκε ελεύθερος το 2009. Έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές του 2011.
15.50: Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν το πρωί στο Κάιρο, αφέθησαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την Figaro, στην οποία εργάζεται ο ένας εξ αυτών.
► 15.15: Στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην περιοχή του Σουέζ.
► 15.10: Πρώτες πληροφορίες για νεκρούς διαδηλωτές. Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα κάνει αναφορά για δύο νεκρές γυναίκες.
► 15.00: Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι αστυνομικοί βγάζουν τις στολές τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές. Επίσης, αξιωματικοί της αστυνομίας αρνούνται να δώσουν διαταγή για χρήση χημικών κατά του πλήθους.
14.25: Διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη Μπανί Σουέφ, 160 χλμ. νότια του Καϊρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές δεν συνάντησαν αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις.
► 14.20: Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο στη διάρκεια διαδήλωσης.
► 14.00: Ομάδες διαδηλωτών πλησιάζουν στο προεδρικό μέγαρο
► 13.50: Η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και νομπελίστα Ελ Μπαραντέι σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Ελ Μπαραντέι δεν έχει συλληφθεί αλλά του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τον τόπο προσευχής.
► 13.30: Αναφορές για πυροβολισμούς στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.
► 13.30: Επίθεση με κανόνι νερού δέχτηκαν οι διαδηλωτές των οποίων ηγείται ο  Ελ Μπαραντέι, στη Γκίζα
13.10: Διαδηλώσεις στη Φαγιούμ και στο Σουέζ, όπου γίνεται λόγος για 4.000 αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα καίρια σημεία της πόλης.
► 13.00: Χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε διαδήλωση που ξεκίνησε στην Αλεξάνδρεια. Σε 20.000 υπολογίζονται οι πολίτες που μετέχουν σε διαδήλωση λίγο μετά την προσευχή στο τζαμί Αλ Αζχάρ, το παλαιότερο της πόλης του Καϊρου, οι οποίοι κατευθύνονται προς το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Γίνεται λόγος για χρήση κανονιών νερού αλλά και ελαστικών σφαιρών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη διαδήλωση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως από ένα κανόνι νερού χτυπήθηκε ο Ελ Μπαραντέι.
13.00: Οι πρώτες διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να σχηματίζονται μετά την ολοκλήρωση των προσευχών σε τζαμιά του Καϊρου. Διαδηλώσεις αναφέρονται και στη βιομηχανική πόλη του Καφρ ελ Νταουάρ.
12.55:  Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι "απολύτως σεβαστή" στην Αίγυπτο, δήλωσε από το Νταβός ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν. "Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του λόγου", επισήμανε ο ίδιος, καλώντας τις πολιτικές αρχές της Αιγύπτου να θεωρήσουν την κατάσταση αυτή ως "μια ευκαιρία για να βρουν τους τρόπους που θα ικανοποιήσουν τα νόμιμα αιτήματα των λαών τους".
12.45: Αστυνομικές δυνάμεις φέρονται να έχουν περικυκλώσει κάποια τζαμιά σε πόλεις της Αιγύπτου. Σύμφωνα με μηνύματα που καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το twitter, στην Αλεξάνδρεια ακούγονται σειρήνες ασθενοφόρων, σε μια προσπάθεια να μην ακούγεται η πρόσκληση των ιμάμηδων για την προσέλευση των πιστών στην προσευχή της Παρασκευής.
12.40: Σύμφωνα με το κανάλι Αλ Τζαζίρα ο Ελ Μπαραντέι προσεύχεται σε ανοικτό χώρο μαζί με 2.000 συμπατριώτες του.
12.30: Το wikileaks δίνει στη δημοσιότητα 40 τηλεγραφήματα που προέρχονται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο
11.40: Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ πνέει τα λοίσθια εξέφρασε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που βρίσκεται από χθες στο Κάιρο.
11.30: Προσπάθεια ελέγχου των ξένων δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Κάιρο. Αναφορές για περιορισμό τους στα ξενοδοχεία, ενώ σε άλλους δεν επετράπη η είσοδός τους στη χώρα.
11.00: Συνεχίζονται οι προσπάθειες παράκαμψης του "φιμώτρου" που επέβαλε η κυβέρνηση Μουμπάρακ, στη μάχη έχουν μπει και οι ραδιοερασιτέχνες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία Ταχίρ, γύρω από την οποία βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια.
10.30:  Αν και η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποκόψει την επικοινωνία των Αιγυπτίων με τον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν κάποιοι θύλακες που διατηρούν ακόμα επαφή. Εκτός από τις εγκαταστάσεις μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών στο Κάιρο, πρόσβαση στο διαδίκτυο εξακολουθούν να έχουν ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ το... Χρηματιστήριο του Καϊρου λειτουργεί κανονικά.
10.00: Γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων με πάνοπλους αστυνομικούς στους περισσότερους δρόμους του Καϊρου
Από τις 8 το πρωί υπάρχουν αναφορές για αστυνομικούς και παρακρατικούς που περιλούζουν με εύφλεκτο υλικό σταθμευμένα οχήματα.
Οι Μουσουλμάνοι ιερείς απευθύνουν έκκληση στους πιστούς να "αποφύγουν την αντιπαράθεση και πράξεις βανδαλισμού". Προσθέτουν πως "η ελευθερία που εγκρίνει η θρησκεία μας είναι η ελευθερία της έκφρασης, με την προϋπόθεση πως δεν οδηγεί στο χάος" και τονίζουν την "ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Την ανησυχία της για την "εξαφάνιση" της Αιγύπτου από το διαδίκτυο εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
► Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά και στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και υπογράμμισε ότι θεωρεί "πολύ σημαντική" τη σχέση του με τη γειτονική χώρα στα νότια σύνορά του και εταίρο του στην ειρηνευτική διαδικασία.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=246017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr