Αναγνώστες

10.1.11

Υψηλά επίπεδα διοξίνης και σε γερμανικά κοτόπουλα

  Υγεία  

Υψηλά επίπεδα διοξίνης και σε γερμανικά κοτόπουλα

08/01/2011 | 15:02 Τελευταία Ενημέρωση 15:42 08/01/2011
Μετά τα επιμολυσμένα αυγά υψηλά επίπεδα διοξίνης βρέθηκαν και σε γερμανικά κοτόπουλα, όπως μετέδωσαν το Σάββατο τα ΜΜΕ της χώρας, μετά το διατροφικό σκάνδαλο που προκάλεσε το προσωρινό κλείσιμο περισσότερων από 4.700 αγροτικών επιχειρήσεων.

Δείγματα από λιπώδεις ιστούς από τρία κοτόπουλα ωοτοκίας περιείχαν 4,99 μέρη διοξίνης ανά τρισεκατομμύριο μερών κρέατος -περισσότερο από διπλάσιο του επιτρεπόμενου ορίου- σύμφωνα με μια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης που αποστέλλεται στις Βρυξέλλες, γράφει το περιοδικό Focus.

Τα επηρεαζόμενα ομοσπονδιακά κρατίδια επέλεξαν να μην εκδίδουν προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς "άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία δεν θα πρέπει να αναμένονται από την κατανάλωση", σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου προστασίας των καταναλωτών.

Εν αναμονή των πιθανών αξιώσεων αποζημίωσης, το κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χολστάιν προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των παραγωγών ζωοτροφών Harles και Jentzsch, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τη δημιουργία του πανικού για τη διοξίνη, επειδή παρήγαγαν μολυσμένα λίπη, αναφέρει το Focus.

Kρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Harles και Jentzsch γνώριζαν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ότι ορισμένα από τα δείγματα του λίπους που παρήγαγαν, ξεπερνούσαν κατά 78 φορές τις νόμιμες συγκεντρώσεις διοξίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Στο μεταξύ, την ενίσχυση των ελέγχων στο κρέας που προέρχεται από τη Γερμανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε το Σάββατο η Ρωσία μετά το κλείσιμο από το Βερολίνο χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη διοξίνη.

Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της γεωργίας δεν διευκρίνισε πάντως ποιες είναι οι άλλες χώρες.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι η Ρωσία μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος, κάτι που έπραξε ήδη η Νότια Κορέα για το γερμανικό κρέας. Η Σλοβακία επίσης ανέστειλε προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία.

«Δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τα ελληνικά αβγά, τα οποία οι πτηνοτρόφοι ταΐζουν αποκλειστικά με καλαμπόκι και σιτηρά» διαβεβαίωσε το Σάββατο μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 το τέλος της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδος Μάνος Ζορμπάς.
http://www.skai.gr/news/health/article/160040/upsila-epipeda-dioxinis-kai-se-germanika-kotopoula-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr