Αναγνώστες

3.2.11

Στέγαστρο σαν πανί από καράβι στον λιμάνι της Κύνου

Στέγαστρο σαν πανί από καράβι στον λιμάνι της Κύνου

Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011 17:48

Ποιος από εμάς γνωρίζει για το Λιμάνι της Κύνου στη Λοκρίδα το τι ρόλο έπαιξε κατά τον Τρωικό πόλεμο; Από εκεί σάλπαραν τα πλοία για την Τροία. Οι ανασκαφές που γίνονται στο βορειοδυτικό τμήμα του λόφου ήδη από τη δεκαετία του 1990 έχουν αποκαλύψει συνεχή κατοίκηση από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2800 π.Χ.) μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια (5ος-6ος αι. μ.Χ.). Τα καλύτερα σωζόμενα όμως αρχιτεκτονικά λείψανα ανήκουν στον 12ο αι. π.Χ. Τα προγενέστερα (14ος και 13ος αι. π.Χ.) δεν είναι παρά σπαράγματα τοίχων, δάπεδα και κεραμική. Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων και ανασκαφέας του χώρου Φανουρία Δακορώνια, παρουσιάζοντας προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη του στεγάστρου, αναφέρθηκε σε πληθώρα κινητών ευρημάτων στα οποία κυριαρχούν αναπαραστάσεις πλοίων. Έχουν βρεθεί ομοιώματα πλοίων, πήλινα ειδώλια και απεικονίσεις μυκηναϊκών καραβιών σε όστρακα αγγείων. Ανάμεσά τους μια μοναδική παράσταση σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, που δείχνει ναυμαχία μυκηναϊκής εποχής. Η κ. Δακορώνια είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τόσες παραστάσεις πλοίων, που αν συγκεντρώνονταν όλες όσες έχουμε από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα ήταν ούτε οι μισές από αυτές της Κύνου».

Στέγαστρο σαν καράβι
Από την πληθώρα των αρχαίων πλοίων άντλησαν και την ιδέα του σχεδιασμού του στεγάστρου οι κ. Παναγιώτης και Κωνσταντίνος Βοκοτόπουλος. Ήθελαν να είναι ανάλαφρο και να μοιάζει με ένα απλό πανί καραβιού. Και το πέτυχαν. Υπήρξαν όμως κάποια μέλη του ΚΑΣ που αμφισβήτησαν τη στατική του επάρκεια. Γι' αυτό η μελέτη εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία (7-6), καθώς οι πάντες αναγνώρισαν την ανάγκη να αντικατασταθεί το παλιό προσωρινό στέγαστρο της ανασκαφής με ένα καινούργιο, το οποίο θα προστατεύει τα αρχαία και θα τα αναδεικνύει. Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα περιφραχθεί ο αρχαιολογικός χώρος, θα κατασκευαστούν κάποιοι υπόσκαφοι βοηθητικοί χώροι, ένα πάρκινγκ για αυτοκίνητα και ένας χώρος για εκδηλώσεις. Δεν εγκρίθηκε η δημιουργία θεάτρου, όπως προέβλεπε η μελέτη.
Ένα μικρό καράβι, σαν εκείνα του μυκηναϊκού στόλου που άνοιξαν τα πανιά τους από το αρχαίο λιμάνι της Κύνου στη Λοκρίδα για τον Τρωικό Πόλεμο, θα θυμίζει το στέγαστρο που θα κατασκευαστεί πάνω από τα αρχαία οικιστικά κατάλοιπα της παραλίας Λιβανατών στη Φθιώτιδα.

http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22838

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr