Αναγνώστες

8.2.11

Εργα τέχνης-μαϊμού σε γκαλερί της Αθήνας

Εργα τέχνης-μαϊμού σε γκαλερί της Αθήνας

Αντιγραφές των θαλασσογραφιών του γνωστού ζωγράφου Νίκου Κριδέρα κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες γκαλερί της Αθήνας. Μάλιστα, αυτές οι φτηνές απομιμήσεις έχουν και την -ψεύτικη- υπογραφή του ζωγράφου - χωρίς, βέβαια, ο ίδιος να το γνωρίζει!

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι, όπως ο ίδιος ο γνωστός ζωγράφος κατήγγειλε στην «Espresso», πως αυτές οι κακές αντιγραφές αφορούν δεκαοχτώ έργα του που είχαν κλέψει άγνωστοι από το ατελιέ του τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Μυτιληνιός ζωγράφος της θάλασσας και των νησιών του Αιγαίου έχει ήδη απευθυνθεί στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κλοπή της πνευματικής του ιδιοκτησίας.

Η υπόθεση με τις αντιγραφές των έργων -που φέρουν μάλιστα την υπογραφή του γνωστού ζωγράφου- είναι σοβαρή, καθώς οι «μαϊμού» πίνακες αποκτούν αξία και οι ενδιαφερόμενοι πελάτες πληρώνουν ένα έργο για αυθεντικό, τη στιγμή που είναι ψεύτικο.

Η «Espresso» μίλησε με τον Μυτιληνιό ζωγράφο, ο οποίος δήλωσε προβληματισμένος από αυτή την ενέργεια και εκδήλωσε την επιθυμία του να ενημερωθεί το κοινό ώστε να προφυλαχτεί από τις κακές αντιγραφές, που τις πληρώνει «χρυσάφι».

«Πριν από μερικές εβδομάδες με ειδοποίησε ένας φίλος πως είδε ένα τέτοιο έργο στη βιτρίνα γνωστής γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας», λέει στην «Espresso» ο γνωστός ζωγράφος και συνεχίζει: «Μάλιστα, είχε την υπογραφή μου. Ακόμα και ο φίλος μου, κοιτώντας τη βιτρίνα, κατάλαβε πως δεν ήταν δυνατόν να είχα ζωγραφίσει εγώ αυτή την κακή απομίμηση του έργου μου. Οι καταγγελίες φίλων και γνωστών μου συνεχίστηκαν, και μάλιστα αφορούσαν έργα μου τα οποία είχαν κλαπεί από το ατελιέ μου».

Ως γνωστόν, τον περασμένο Μάρτιο άγνωστοι είχαν μπει στο ατελιέ του Νίκου Κριδέρα, που εκείνη την εποχή στεγαζόταν σε πολυκατοικία της οδού Χαροκόπου, και είχαν αρπάξει δεκαοχτώ θαλασσογραφίες του από το έργο του «Θάλασσα και Νησιά του Αιγαίου». Τα έργα αυτά δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά ξαφνικά αντιγραφές των εν λόγω πινάκων άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες γκαλερί της Αθήνας.

Οπως μας ενημέρωσε ο γνωστός ζωγράφος, έχει επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων γκαλερί προκειμένου να αποσύρουν τα έργα, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το κοινό από απομιμήσεις, τις οποίες μάλιστα πληρώνει ως γνήσιες!


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1327519

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr