Αναγνώστες

8.2.11

Πεπτίδιο κάνει τα νεύρα να φωσφορίζουν, μειώνοντας την πιθανότητα χειρουργικών λαθών


Τρίτη, 08 Φεβρουάριος 2011 16:06


Μια φθορίζουσα ουσία σε ενέσιμη μορφή που εισάγεται στο σώμα, κάνει τα νεύρα να φωσφορίζουν και επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν ακόμα και τα πιο μικρά και ευαίσθητα νεύρα στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, αντί να βασίζονται στην εμπειρία τους ή στις ενδείξεις του ηλεκτρομυογραφήματος.
Η νέα τεχνική, που προς το παρόν δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, μπορεί μελλοντικά να κάνει πολύ πιο ασφαλείς τις επεμβάσεις, χωρίς τον κίνδυνο πρόκλησης παράλυσης ή άλλης βλάβης κατά λάθος.
Η ουσία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Φαρμακολογίας και Χημείας Ρότζερ Τσιεν και, τα σχετικά τεστ έχουν στόχο να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά της,
Οι επιστήμονες που παρουσίασαν τη εργασία τους στο Nature Biotechnology, ανακάλυψαν ένα πεπτίδιο που αποτελείται από ένα τμήμα πρωτεΐνης με αμινοξέα. Έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα νεύρα των πειραματόζωων φωσφόριζαν, καθιστώντας ευδιάκριτα τα νεύρα από τους υπόλοιπους ιστούς του σώματος.
Η οπτική βελτίωση, χάρη στον χρωματικό διαχωρισμό, είναι δεκαπλάσια, κάτι που θα καταστήσει πιο εύκολη τη δουλειά του νευροχειρουργού ή του χειρουργού που αφαιρεί ένα καρκινικό όγκο και δεν θέλει να κάνει ζημιά στα γειτονικά νεύρα (π.χ. η αφαίρεση όγκου στον προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη μικρών νεύρων γύρω από τον προστατικό αδένα και σε στυτική δυσλειτουργία).
Τα νεύρα φωσφορίζουν δύο ώρες μετά την εισαγωγή της ουσίας και η επίδραση αυτή διαρκεί για οκτώ περίπου ώρες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν παρενέργειες. Το πεπτίδιο ήταν δυνατό να χρωματίσει ακόμα και κατεστραμμένα νεύρα, αρκεί να υπήρχε τροφοδοσία αίματος σε αυτά.
Οι επιστήμονες θα επιδιώξουν να βελτιώσουν το πεπτίδιο πριν κάνουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ήδη έχουν αποδείξει, με πειράματα σε καλλιέργειες νευρικών ιστών στο εργαστήριο, ότι το πεπτίδιο κάνει και τα ανθρώπινα νεύρα να φωσφορίζουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr