Αναγνώστες

6.2.11

Διαβάστε πως οδηγείται σε υποβάθμιση το ΤΕΙ Λαμίας

Διαβάστε πως οδηγείται σε υποβάθμιση το ΤΕΙ Λαμίας

Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2011 08:22


-Οδηγείται το ΤΕΙ Λαμίας σε μαρασμό;
-Τι ρόλο θα έχουν στο μέλλον τα Κολέγια;
-Τα έξοδα λειτουργίας των ΤΕΙ περνάνε στους φοιτητές;


Με αφορμή τον υπό διαβούλευση νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο σύλλογος Καθηγητών ΤΕΙ Λαμίας μας έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση – απόφαση:


Ο σύλλογος συνεδρίασε σήμερα στις 02/02/2011 και συζήτησε τις εξελίξεις που έχουν προκύψει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αφορμή τον τερματισμό της πρώτης φάσης της διαδικασίας διαβούλευσης ενόψει Νέου Θεσμικού Πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τα μέλη ΕΠ του ΤΕΙ Λαμίας αναγνωρίζουν την ανάγκη για αλλαγές στο χώρο της τριτοβάθμιας παιδείας, συμφωνούν όμως με την εκπεφρασμένη άποψη της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ ότι οι άξονες που περιγράφονται στο σχετικό κείμενο διαβούλευσης που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση διαλόγου, αντιθέτως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σοβαρή κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου:

- Δε διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων αφού προβλέπεται η αναζήτηση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.
- Ουσιαστικές αρμοδιότητες διοίκησης μεταφέρονται σε εξωγενή «Συμβούλια Σοφών».
- Οι φοιτητές θα εισάγονται σε Σχολές αντί για Τμήματα όπου θα μπορούν να παρακολουθούν «ευέλικτα» προγράμματα σπουδών ακόμα και μονοετούς ή διετούς φοίτησης.
- Τα ΤΕΙ αντιμετωπίζονται ως φτωχός συγγενής αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα οργάνωσης κύκλου μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Ειδικότερα όσον αφορά το ΤΕΙ Λαμίας τόσο οι αλλαγές που περιγράφονται στο κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου όσο και οι εν γένει διαθέσεις του Υπουργείου όπως αυτές εκφράζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε συνεντεύξεις στον Τύπο δεν μπορεί παρά να προξενούν ανησυχία. Συγκεκριμένα το Ίδρυμά μας όντας περιφερειακό με παραρτήματα σε Καρπενήσι και Άμφισσα πλήττεται ιδιαίτερα από:

- Τη διαφαινόμενη περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης καθώς ένα μέρος της άμεσα ή έμμεσα θα μετακυληθεί στους σπουδαστές μας.
- Τη διαφαινόμενη υποβάθμιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με μελλοντική αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε Κολλέγια, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μαρασμό των πρώτων.
Ο σύλλογος τονίζει ιδιαίτερα τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που προέρχονται από:

- Τη λειτουργία προγραμμάτων σπουδών μονοετούς ή διετούς φοίτησης καθώς ανοίγουν το δρόμο στη μετατροπή του ΤΕΙ σε ΙΕΚ.
- Πρόχειρη διαδικασία χωροταξικής αναδιάρθρωσης με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Ο σύλλογος δεσμεύεται να καταθέσει ολοκληρωμένη σχετική πρόταση κατόπιν συνεννοήσεως και με άλλους φορείς που θα έχει σαν βασικό άξονα τη δημιουργία ενός μεγάλου και ανταγωνιστικού ιδρύματος στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
- Υιοθέτηση άνισης μισθολογικής μεταχείρισης μεταξύ προσωπικού με ίδια προσόντα, καθώς σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης: “Το ύψος των μισθών του προσωπικού των Ιδρυμάτων καθορίζεται από την πολιτεία, ιδιαίτερα ως προς τα ελάχιστα όρια.”

Ζητούμε:

- Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΤΕΙ.
- Τη μη υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων με προγράμματα μονοετούς ή διετούς φοίτησης.
- Τη διατήρηση ή και επαύξηση της φοιτητικής μέριμνας και της κρατικής χρηματοδότησης.
- Την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, έρευνα).
- Τη μη ύπαρξη θεσμικών κωλυμάτων όσον αφορά στον αυτοπροσδιορισμό και τις εξωστρεφείς συνεργασίες των ΤΕΙ κατόπιν διαδικασιών αξιολόγησης. Επί των τελευταίων αναγκαία είναι η συνδιαμόρφωση κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη τη διαφορά στην κατανομή πόρων όλα τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ περιφερειακών και κεντρικών ιδρυμάτων.
- Τη συμμετοχή στα περιφερειακά συμβούλια που όπως διαφαίνεται θα αναλάβουν το χωροταξικό σχεδιασμό εκπροσώπων όλου του προσωπικού του Ιδρύματος.

Καλούμε όλα τα μέλη του συλλόγου, τη Διοίκηση, τους φοιτητές, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αλλά και την τοπική κοινωνία να είναι σε εγρήγορση ενόψει εξελίξεων στο χώρο. Δεσμευόμαστε για συνεργασία με τους άλλους συλλόγους προσωπικού με στόχο τη χάραξη από κοινού προτάσεων και δράσεων.



http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23005:2011-02-06-06-22-01&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr