Αναγνώστες

11.3.11

Σοκ και δέος από τα 8,9 R και το τσουνάμι

Σοκ και δέος από τα 8,9 R και το τσουνάμι

Παγωμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τη βιβλική καταστροφή. Συναγερμός σήμανε χθες σε 53 χώρες για το φονικό τσουνάμι που έφτασε από την Ασία στην Αμερική.
«E» 11/3

Παγωμένος παρακολουθεί o πλανήτης τις εικόνες Αποκάλυψης στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά τον ισχυρότατο σεισμό, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκειας 2 λεπτών, που προκάλεσε γιγαντιαίο τσουνάμι, ύψους δέκα μέτρων.



Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός σάρωσε τις ακτές της πόλης Ιουανούμα της Βόρειας Ιαπωνίας παρασύροντας πλοία, αυτοκίνητα, κτίρια και συντρίμμια αρκετά χιλιόμετρα στο εσωτερικό της ξηράς
Οι νεκροί που άφησε στο πέρασμά του το τσουνάμι που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός -ο μεγαλύτερος στη χώρα τα τελευταία 140 χρόνια και ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως από το 1900- ανερχόταν επισήμως σε 288, ενώ διακόσια έως 300 πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτή της πόλης Σεντάι, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji. Στην ίδια περιοχή αγνοείται η τύχη 100 επιβατών ενός επιβατικού τρένου.
Σοκ και δέος από τα 8,9 R και το τσουνάμι
Η μισή υφήλιος βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς συναγερμό για τσουνάμι έχει σημάνει από την Ασία έως την Αμερική, σε συνολικά 53 χώρες και περιοχές. Η προειδοποίηση ισχύει για: Ρωσία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Αυστραλία, Ινδονησία, Φίτζι, Ν. Ζηλανδία, Παπούα-Νέα Γουινέα και άλλα νησιά κρατίδια του Ειρηνικού, καθώς και χώρες της αμερικανικής ηπείρου: Μεξικό Χιλή, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Ονδούρα, Ισημερινό, Κολομβία, Περού, Αλάσκα, Χαβάη, δυτικές ακτές των ΗΠΑ -Καλιφόρνια - Ορεγκον- και του Καναδά.
Τεσσεράμισι εκατομμύρια σπίτια έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, καθησυχάζοντας τη διεθνή κοινότητα, ανακοίνωσε ότι είναι ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία. Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποστολή τουλάχιστον 30 ομάδων διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.
Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή, επισημαίνοντας ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας. Μετά τον σεισμό έκαναν βουτιά τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Nikkei κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,72%, ενώ ο Topix έκλεισε χαμηλότερα, κατά 1,65%.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14.46 μ.μ. (07.46 ώρα Ελλάδας), την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονταν στην εργασία τους, και έγινε αισθητός έως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά.Το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 100 χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή της νήσου Χοσνού στον Ειρηνικό, 135 χλμ. από τις ακτές της πόλης Σεντάι, σε βάθος περίπου 25 χλμ., 380 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο.
Μετά τον σεισμό, τσουνάμι ύψους 10 μέτρων, το μεγαλύτερο των τελευταίων 100 ετών, έπληξε τις ακτές της πόλης Σεντάι με ταχύτητα 20 χλμ. την ώρα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν από το τσουνάμι που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη, για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής. Κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργειών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνθηκαν προς την πληγείσα από τον σεισμό περιοχή.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας της Χαβάης διέταξε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Χονολουλού, ενώ περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τμήματα της Ανατολικης Ρωσίας.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΡΡΟΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
Συναγερμός για πυρηνικό εργοστάσιο
Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι, υποστηρίζουν οι αρχές της Ιαπωνίας σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, χθες το μεσημέρι, οι αρχές έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα Νταΐτσι, το σύστημα ψύξης του οποίου παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα, απομακρύνοντας τρεις χιλιάδες κατοίκους.
Τα ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχει πιθανότητα διαρροής στον σταθμό, καθώς υπήρξε πτώση του επιπέδου του ύδατος σε αυτόν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι, μετά τον ισχυρό σεισμό, κηρύχθηκε αυξημένο επίπεδο συναγερμού στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της νομαρχίας Φουκουσίμα.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναόπτο Καν διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τόνισε ότι τα τέσσερα ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Μας ενημέρωσαν ότι οι σταθμοί στην Οναγκάουα, στη Φουκουσίμα Νταΐτσι και στο Τοκάι κλείστηκαν επίσης αυτομάτως και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.
Νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά σε θάλαμο όπου στεγάζεται μία τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από παρέμβαση της πυροσβεστικής. Στις φλόγες τυλίχθηκαν πολλά κτίρια και ένα διυλιστήριο της πετρελαικής εταιρείας Cosmo Oil στην πόλη Ισιοχάρα κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.
Οι 10 ισχυρότεροι σεισμοί από το 1900
1 1960, Χιλή. 9,5 Ρίχτερ, 5.700 νεκροί (61 νεκροί στη Χαβάη και 130 στην Ιαπωνία).
2 1964, Αλάσκα. 9,2 Ρίχτερ, 100 νεκροί.
3 2004, Σουμάτρα (Ινδονησία). 9,1 Ρίχτερ, 228.000 νεκροί και 42.000 αγνοούμενοι.
4 1952, Χερσόνησος Καμτσάκα (ΕΣΣΔ). 9 Ρίχτερ, 2.300 νεκροί.
5 11 Μαρτίου, Ιαπωνία. 8,9 Ρίχτερ, τουλάχιστον 288 νεκροί.
6 2010, Χιλή. 8,8 Ρίχτερ, 524 νεκροί και 24 αγνοούμενοι.
7 1906, Ισημερινός, Κολομβία. 8,8 Ρίχτερ, 1.000 νεκροί.
8 1965, Αλάσκα (ΗΠΑ). 8,7 Ρίχτερ, κανένα θύμα.
9 2005, Νησί Νίας - Σουμάτρα (Ινδονησία). 8,6, Ρίχτερ. 1.313 νεκροί, 6.000 τραυματίες.
10 Κρατίδιο Ασαμ (Ινδία). 8,6 Ρίχτερ, 1.526 νεκροί.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ - ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=57646950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr