Αναγνώστες

13.3.11

Ενας δεύτερος ήλιος µπορεί να ανατείλει στον ουρανό

Ενας δεύτερος ήλιος µπορεί να ανατείλει στον ουρανό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Μαρτίου 2011


Την εικόνα αυτή – που αποτελεί καλλιτεχνική  απεικόνιση – ίσως να έχει στο απώτερο µέλλον  ο ουρανός της Γης. Ενας µακρινός αστέρας,  πολύ µεγαλύτερος από τον ήλιο, είναι πιθανό να  εκραγεί και η λάµψη της έκρηξης αυτής εκτιµάται  ότι θα φαίνεται στον ουρανό σαν ένας δεύτερος  ήλιος για διάστηµα περίπου δύο εβδοµάδων
Ο αστέρας Μπετελγκέζ αναµένεται να εκραγεί ως σούπερ νόβα. Οταν συµβεί αυτό, η λαµπρότητα  της έκρηξης θα είναι τόσο έντονη ώστε θα φαίνεται στον ουρανό για περίπου 15 ηµέρες
Είναι τόσο µεγάλος ώστε αν βρισκόταν στο κέντρο του ηλιακού µας συστήµατος θα... ένιωθε κάπως στριµωγµένος. Ο αστέρας Μπετελγκέζ αναµένεται να εκραγεί ως σούπερ νόβα. Οταν συµβεί αυτό, ένας δεύτερος ήλιος θ’ ανατείλει στονουρανό της Γης!

Δεν χρειάζεται όµως να σπεύσουµε να αγοράσουµε ένα πιο «σκοτεινό» ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Ο αστέρας αυτός που βρίσκεται στονΩρίωνα, δηλαδή κάτι περισσότερο από 600 έτηφωτός µακριά από εµάς, δεν πρόκειται να µας βλάψει µε την ακτινοβολία του, έστω κι αν ο δικός µας ήλιος φαντάζει µπροστά του νάνος. Αλλωστε, εξαιτίας του άξονα περιφοράς του, οι επιστήµονες έχουν εκτιµήσει ότι δεν πρόκειται να πέσει πάνω στα κεφάλια µας κάποια...ριπή από την επικίνδυνηακτινοβολία «Γ» αµέσως µετά τη φοβερή έκρηξη. Ακόµη και η υπεριώδης ακτινοβολία του θα είναι πολύ πιο αδύνατη από εκείνη που µας στέλνει ο Ηλιος.

Ο Μπετελγκέζ ή Alpha Orionis έχει βεβαίως διάµετρο 730 φορέςµεγαλύτερη από αυτήν του δικού µας ήλιου, είναι 105 χιλιάδες φορές λαµπρότερος, το πρόβληµα όµως έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ουδείς µπορεί να πει µε βεβαιότητα πότε ακριβώς θαεκραγεί ο Μπετελγκέζ.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ. Ο ΜπαντΚάρτερ – λέκτοραςΦυσικής στο Πανεπιστήµιο του Νότιου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία – ισχυρίζεται ότι η τεράστια έκρηξη του σούπερ νόβα θα µπορούσε να συµβεί οποιαδήποτε στιγµή, είτε µέχρι το 2012 είτε σε ένα εκατοµµύριο χρόνια από σήµερα. Κατά τον ίδιο επιστήµονα, ο τεράστιος αστέρας κοντεύει να µείνει από... καύσιµα και µόλις αυτό συµβεί θα καταρρεύσει µέσα από µια µεγάλη έκρηξη. Η λαµπρότητά της θα είναι τόσο έντονη ώστε θα φαίνεται στον ουρανό για περίπου 15 ηµέρες. Σαν ένας δεύτεροςήλιος.

Η λάµψη θαεξακολουθήσει να είναι ορατή ακόµη 2-3µήνες. Αυτό πουθα µείνει για να θυµίζει τονκόκκινο γίγαντα θα είναι ένας πυρήνας διαµέτρου 20 χιλιοµέτρων.

ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπετελγκέζ διακρίνεταιαπό τη Γη, παρά την τεράστια απόσταση που µας χωρίζει. Τονείχε παρατηρήσει και ο Πτολεµαίος χαρακτηρίζοντάς τον ως υπόκιρρο από τοχρώµα του. Δηλαδή ξανθό, χρυσοειδές.

Είναι µάλιστα το ένατο πιολαµπρό άστρο στον ουρανό.Και πολύ νεώτερο από τη Γη. Η ηλικία του υπολογίζεται σε 10-12 εκατοµµύρια χρόνια, δηλαδή δεν είχε γεννηθεί όταν στη Γη µεσουρανούσαν οι δεινόσαυροι, 150-65 εκατοµµύρια χρόνια πριν από σήµερα.

Αν και τόσονέος, ο ερυθρός υπεργίγαντας Μπετελγκέζ έχει εξελιχθεί πολύ γρήγορα εξαιτίαςτης µάζαςτου που είναι 18 φορές µεγαλύτερη από τον Ηλιο. Είναι αυτός οόγκος άλλωστε που δεν του επιτρέπει να κινείται και πολύ γρήγορα, µιας και περιφέρεται γύρω από τον άξονά του µε ταχύτητα 5 χιλιοµέτρων το δευτερόλεπτο. Πάντως εµείς θα µάθουµε ότι πραγµατοποιήθηκε η έκρηξη αιώνες µετά, όταν δηλαδή φτάσει εδώ το φως µεταφέροντας τις πληροφορίες από την έκρηξη.
Θα ΜΑΘΟΥΜΕ ότι πραγµατοποιήθηκε η έκρξηξη αιώνες µετά, όσο δηλαδή χρειαστεί να φτάσει εδώ το φως
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4622150

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr