Αναγνώστες

6.3.11

Θα «αλωνίσει» τη Θράκη ο Νταβούτογλου με τις... ευλογίες του ΥΠΕΞ


του Μάκη Πολλάτου
Η «αρχή της αμοιβαιότητας» πάει περίπατο...

Θα «αλωνίσει» τη Θράκη ο Νταβούτογλου με τις... ευλογίες του ΥΠΕΞ

web only
04/03/2011  16:14


Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 8 μέχρι τις 10 Μαρτίου πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στα 2/3 του προγράμματος του κ. Νταβούτογλου προγραμματίζονται επισκέψεις στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική κυβέρνηση, που έδωσε άδεια στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να επισκεφθεί την Κομοτηνή, την Ξάνθη και περιοχές που είναι εγκατεστημένη η μουσουλμανική μειονότητα, όπως ο Εχίνος, χαρακτηρίζει ιδιωτικό το πρόγραμμα των επισκέψεων του κ. Νταβούτογλου στη Θράκη και τη Μακεδονία.

Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, "ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρη  Δρούτσα, θα αφιχθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 στην Αθήνα".

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από το υπουργείο Εξωτερικών είναι αν η ελληνική πλευρά, που προσκάλεσε τον κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει στην Άγκυρα ότι το ταξίδι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο συναντήσεις και επαφές στην πρωτεύουσα.

Επιπλέον, και δεδομένου ότι σε κάθε ευκαιρία η τουρκική διπλωματία επικαλείται την αρχή της αμοιβαιότητας, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η Αθήνα δεν χρησιμοποίησε ακριβώς αυτή τη μέθοδο, για να ξεκαθαρίσει ότι, από τη στιγμή που τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης δεν παίρνουν άδεια για να επισκεφθούν "ιδιωτικά" περιοχές όπως η Ιμβρος και η Τένεδος, η πρόθεση των Τούρκων να περιοδεύσουν στη Θράκη αντίκειται στην αρχή της αμοιβαιότητας.

Από την Αθήνα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να μετακινηθεί αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη το πρωί της επόμενης Τετάρτης, 9 Μαρτίου. Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από Τούρκους διπλωμάτες και δημοσιογράφους, σχεδιάζει να συνεχίσει την περιοδεία του στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, ενώ το βράδυ της 9ης Μαρτίου αναμένεται να διανυκτερεύσει στην Καβάλα. Την επόμενη Πέμπτη θα συνεχίσει το ταξίδι του, επισκεπτομένος το σπίτι του Κεμάλ και το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Είναι μάλλον προφανές ότι η περιοδεία μιας πολυάριθμης αντιπροσωπείας με διπλωμάτες, δημοσιογράφους και άντρες της ασφάλειας του κ. Νταβούτογλου, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ιδιωτικό πρόγραμμα.

Αλλωστε, οι συνομιλίες του κ. Νταβούτογλου με την ελληνική κυβέρνηση μοιάζει σαν να γίνονται κυριολεκτικά στο περιθώριο της περιοδείας στη Θράκη και τη Μακεδονία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Δρούτσα την επόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου "θα προβούν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και θα ανταλλάξουν απόψεις επί των πρόσφατων εξελίξεων σε περιφερειακά και διεθνή θέματα".
Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=109588

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr