Αναγνώστες

11.3.11

Σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία


Επιστροφή

Ηλεκτρονική Έκδοση

Προειδοποίηση για τσουνάμι 10 μέτρων σε όλο τον Ειρηνικό

Σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Πληροφορίες για τραυματίες - Βιβλική καταστροφή στις ιαπωνικές ακτές - Ζημιες στο Τόκιο
Τελευταία ενημέρωση:
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιαπωνία. Οι δύο προηγούμενες εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν 8,8 και 7,9 Ρίχτερ. Προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 6 μέτρων για όλο τον Ειρηνικό ωκεανό εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, ενώ τα πρώτα κύματα χτύπησαν τις ακτές της χώρας.


Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (USGS) το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 130 χλμ. ανατολικά του Σεντάι της Ιαπωνίας και 373 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 24,4 χλμ.. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 2:46 μ.μ. (τοπική ώρα).
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της χώρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα κτίρια σείονταν βίαια επί δύο λεπτά και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας, έδειχναν ένα κτίριο παραδομένο στις φλόγες, στο Τόκιο, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, 6 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο. Ένα κτίριο κατέρρευσε στο Τόκιο, κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, και όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες.
Το πρακτορείο Jiji μετέδωσε ότι ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε και δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο την ώρα του σεισμού.
Η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ναρίτα της πρωτεύουσας διακόπηκε, ενώ έχουν σταματήσει οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παράλληλα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε 4 εκατ. σπίτια στο Τόκιο και άλλες περιοχές.
Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε πληροφορίες για τραυματίες σε πολλές περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας, καθώς και στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε 8 πολεμικά αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ και πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τις πληγείσες περιοχές.
Τσουνάμι 10 μέτρων
 

Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Νωρίτερα, η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε ειδοποίηση για σχηματισμό τσουνάμι, ύψους 6 μέτρων, στα βορειοανατολικά της χώρας.
Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και τις Μαριάννες Νήσους. Ήδη, κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για εικόνες καταστροφής στις παραθαλάσσιες πόλεις, ενώ το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα από το λιμάνι της Ιουάτε, όπου αυτοκίνητα πλέουν μες στη θάλασσα.
Ο μεαγλύτερος σε μέγεθος σεισμός που σημειώθηκε ποτέ ήταν το 1960 στη Χιλή που η σεισμική δόνηση έφτασε τα 9,5 Ρίχτερ.

http://www.youtube.com/watch?v=pcaFBlH8tjM&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr