Αναγνώστες

18.3.11

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση


Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011, 19:50


Μαζική φυγή από τον βορρά προς τον ασφαλέστερο -από την ραδιενέργεια- νότο παρατηρείται τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα. Κάτοικοι του Τόκιο που μπορούν να μετακινηθούν χρησιμοποιούν τα τρένα που βρίσκονται σε λειτουργία (50% του συνολικού δυναμικού), για να μεταβούν προς την Οζάκα ή τα νοτιοδυτικά της χώρας. Την εικόνα αυτή συμπληρώνουν οι ξένες διπλωματικές αποστολές αλλά και οι ξένοι πολίτες.
Eρασιτεχνικό video ντοκουμέντο από ελικόπτερο στο οποίο αποτυπώνεται η εικόνα των αντιδραστήρων 1,2,3,4, την Πέμπτη 17 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, φαίνεται σε 2 τουλάχιστον αντιδραστήρες να ανυψώνεται καπνός-ατμός,από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Αργά το μεσημέρι, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση των Η.Π.Α. στην Ιαπωνία επέτρεψε στις οικογένειες των στρατιωτικών που υπηρετούν στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία να επαναπατριστούν.

Εικόνες δορυφόρου από το αεροδρόμιο της Sendai πριν το σεισμό και την έκλυση ραδιενέργειας
Εικόνες δορυφόρου από το αεροδρόμιο της Sendai πριν από τον σεισμό και την έκλυση ραδιενέργειας

Εικόνες δορυφόρου από το αεροδρόμιο της Sendai, μετά από τον καταστροφικό σεισμό και την έκλυση ραδιενέργειας
Εικόνες δορυφόρου από το αεροδρόμιο της Sendai μετά τον σεισμό και την έκλυση ραδιενέργειας

Στον Βορρά της χώρας, η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα στους καταυλισμούς, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι πληγέντες από τον σεισμό και το τσουνάμι, αλλά και οι κάτοικοι που μετακινήθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

«Πρόσφυγες στη χώρα τους» τιτλοφορείται αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC στις σεισμόπληκτες περιοχές. Εγκαταλελειμμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι στους πρόχειρους καταυλισμούς, οι οποίοι πλέον υποφέρουν από τις δριμύτατες καιρικές συνθήκες και τις πολικές θερμοκρασίες.

Θα επηρεαστεί το 1/3 του πληθυσμού


Σε έναν πρόχειρο, αλλά ενδεικτικό υπολογισμό, για τις επερχόμενες συνέπειες από την κλιμακούμενη πυρηνική καταστροφή, προέβη ο βρετανικός «Guardian».

Οι πρώτοι αυτοί υπολογισμοί αναφέρουν πώς 45 εκατ. πολίτες θα επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της βιβλικής αυτής καταστροφής.

Όσο και αν μία τέτοια προσέγγιση ακούγεται υπερβολική, δίνει μία τάξη μεγέθους για τις επερχόμενες δυσκολίες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Μεντβέντεφ, δήλωσε πώς η κρίση στην Ιαπωνία οδηγεί σε μία κολοσσιαία εθνική ζημιά, η οποία μπορεί και να είναι μία κολοσσιαία εθνική καταστροφή.

Τι αναμένεται να συμβεί (το χειρότερο σενάριο)


Γάλλοι ειδικοί εξηγούν στο Διαδίκτυο πως το χειρότερο σενάριο, το οποίο πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί, αφορά στην ολική καταστροφή, διαδοχικά, των έξι μονάδων στη Φουκουσίμα. Στις τρεις μονάδες, 1, 2 και 3, η καταστροφή θα αφορά στο λιώσιμο των πυρήνων σε διαδικασία σχάσης, ενώ στους υπόλοιπους θα αφορά στη διάχυση ραδιενεργών υλικών από το αποθηκευμένο και χρησιμοποιημένο καύσιμο. Θα είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Στο Τσερνόμπιλ δεν έλιωσε ο πυρήνας σε κατάσταση σχάσης.
Οι Γάλλοι ειδικοί εξηγούν πως το σύνολο των ραδιενεργών υλικών θα είναι μεν μεγαλύτερο από εκείνο που διαχύθηκε κατά την έκρηξη του Τσερνόμπιλ αλλά η τελική επιμόλυνση θα ανέλθει στο 10 με 50% εκείνης που μετρήθηκε συνολικά, μετά την έκρηξη στην Ουκρανία, τον Απρίλιο του 1986. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως το είδος των αντιδραστήρων, το είδος του καυσίμου και κυρίως η εξέλιξη του φαινομένου οδηγούν σε αυτά τα συμπεράσματα. Επίσης, επισημαίνουν πως η τελική απαγορευμένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ενδεχομένως να χρειαστεί να επεκταθεί στα 100 χλμ., αν και εφόσον η καταστροφή είναι ολική.

Παραθέτουμε την ειδική αναφορά της γαλλικής εφημερίδας « Le Monde» στη διαδικτυακή παρέμβαση του ειδικού συντάκτη της εφημερίδας σε θέμα τεχνολογίας, ο οποίος απαντά σε ερωτήματα αναγνωστών σχετικά με τις επιπτώσεις από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο της Le Monde

Απεγνωσμένες προσπάθειες

Με επιχειρήσεις ρίψεως τόνων θαλασσίου ύδατος με εναέρια μέσα συνεχίστηκε την Πέμπτη η προσπάθεια ψύχρανσης των αντιδραστήρων 2 και 3. Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν επίγεια μέσα με βολές ύδατος σε υψηλή πίεση απέτυχαν το πρωί της Πέμπτης, λόγω των επικινδύνων ορίων ραδιενέργειας που καταμετρήθηκαν γύρω από τους αντιδραστήρες. Οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν πως αργά το απόγευμα (ευρωπαϊκή ώρα) κατάφεραν να λειτουργήσουν επίγεια μέσα.Το ζήτημα, ωστόσο, εντοπίζεται στην αδυναμία των συνεργείων να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια των περιφερειακών και εφεδρικών συστημάτων ψύξης (ισχυρές αντλίες) των αντιδραστήρων, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν μετά την επέλαση του παλιρροϊκού κύματος.

H περιοχή Minamisarinku πριν τον καταστροφικό σεισμό και την έκλυση ραδιενέργειας
H περιοχή Minami Sarinku πριν από τον καταστροφικό σεισμό και την έκλυση ραδιενέργειας

Η περιοχή Minaminsariku μετά τον καταστροφικό σεισμό και την έκλυση ραδιενέργειας
Η περιοχή Minami Sarinku μετά τον καταστροφικό σεισμό και την έκλυση ραδιενέργειας

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, η ηλεκτροδότηση ενδεχομένως να αποκατασταθεί σύντομα, οπότε κατά τους πυρηνικούς επιστήμονες υφίσταται, θεωρητικά, κάποιο περιθώριο (ακόμη) τροφοδότησης, με μεγάλες ποσότητες ύδατος, των δεξαμενών με πυρηνικό καύσιμο.

Κατά τους αρμόδιους τεχνικούς που εργάζονται στον χώρο του πυρηνικού εργοστασίου, η επιχείρηση της Πέμπτης με τη χρήση εναέριων και επίγειων μέσων για την εκτόξευση ύδατος άφησε περιθώρια αισιοδοξίας και προγραμματίζεται να επαναληφθεί και την Παρασκευή, ανεξάρτητα από το εάν υλοποιηθεί εγκαίρως η τοποθέτηση νέων γραμμών ηλεκτροδότησης, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε πολίτης σε περίπτωση προειδοποίησης για επικίνδυνο ραδιενεργό νέφος πάνω από τη χώρα

Ο ειδικός πυρηνικός βιολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, διοικητής του νοσοκομείου «Ελπίς», εξηγεί ποια είναι τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ένας πολίτης σε τέτοια περίπτωση:


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011, 08:28


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=277192&cid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr