Αναγνώστες

18.3.11

Creeper: ο πρώτος ιός υπολογιστών, ετών 40!

Creeper: ο πρώτος ιός υπολογιστών, ετών 40!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011, 13:42
Στις 15 Μαρτίου, ο κόσμος της Τεχνολογίας είχε την τιμή να «γιορτάσει» τα τεσσαρακοστά γενέθλια του πρώτου ιού για υπολογιστές. Το πρώτο κακόβουλο πρόγραμμα για υπολογιστές, ονόματι «Creeper», είναι πλέον ετών 40. Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί «ιός υπολογιστή» (computer virus), είναι ένα μικρό πρόγραμμα που «μολύνει» τον υπολογιστή, συγκεκριμένα το ίδιο το περιβάλλον του (Operating System / OS, κατά το ελληνικότερο: Λειτουργικό Σύστημα) ή / και κάποια εφαρμογή που χρησιμοποιούμε, με σκοπό που... ποικίλλει, ανάλογα με τις διαθέσεις του δημιουργού του.



Βλέπετε λέμε «ποικίλλει», γιατί ακόμα και η παιδεία των δημιουργών τέτοιων κακόβουλων προγραμμάτων (ναι, ακόμα και αυτοί έχουν μια παιδεία), με την πάροδο των ετών και την ενασχόληση νέων - φρέσκων προσώπων, έγινε ολοένα και χειρότερη. Έτσι, το 1971, όταν εμφανίστηκε ο πρώτος ιός Creeper που μεταδιδόταν μέσω του Δικτύου ARPANET (το Δίκτυο του αμερικανικού στρατού ή αλλιώς ο «πατέρας» του σημερινού Internet) απλώς έδειχνε στην οθόνη του τερματικού το μήνυμα «Είμαι ο Creeper, πιάσε με, αν μπορείς» (I'm the creeper, catch me, if you can).

Ο όρος «τερματικό» υποδηλώνει πως τότε δεν είχε ο κάθε χρήστης τον δικό του υπολογιστή, αλλά ένα σετ οθόνης-πληκτρολογίου και μόνο, καθώς ο κύριος και μοναδικός υπολογιστής ήταν τεραστίου μεγέθους σε δωμάτιο πολλών τετραγωνικών μέτρων, όπου σε αυτόν συνδέονταν τα πολλά σε αριθμό τέτοια σετ - κάθε σετ και χρήστης. Ο ιός Creeper το μοναδικό που έκανε ήταν να ταξιδεύει από τον PDP-10 υπερ-υπολογιστή (mainframe) της πάλαι ποτέ πανίσχυρης εταιρείας DEC και διαμέσω του ARPANET στα τερματικά, εμφανίζοντας το παραπάνω μήνυμα. Ο σκοπός, πολύ απλός: αποδείκνυε ότι ο δημιουργός του είχε την προγραμματιστική ικανότητα να «εισέλθει» στον υπολογιστή και τίποτα άλλο.

Δυστυχώς, όπως προείπαμε, η εξέλιξη στην «παιδεία» των δημιουργών ιών ήταν πολύ χειρότερη σε βάθος χρόνου, έχοντας φτάσει από μόλις έναν ιό το 1971 στους 1.300 το 1990, στους 50.000 το 2000 και «αισίως» (2010) το νούμερο έφθασε στα... 200 εκατομμύρια ιούς.



Επίσης, η «σηπτική» τάση στην ηθική των δημιουργών ιών έχει φθάσει σε απαράδεκτα επίπεδα - από το απλό, ενοχλητικό μήνυμα του Creeper, οι ιοί πλέον μπορούν να κλέψουν σημαντικά προσωπικά στοιχεία από τον υπολογιστή μας (κωδικούς, e-mail, λογαριασμούς τραπέζης, κ.λπ.), ενώ δύνανται ακόμα και να καταστρέψουν ολοσχερώς τα δεδομένα μας. Για την ιστορία, το όνομα «Creeper» του πρώτου ιού και ετών 40 από την 15η Μαρτίου 2011 ήταν το όνομα ενός «κακού» χαρακτήρα στη σειρά κινουμένων σχεδίων Scooby Doo, ενώ το πρώτο antivirus για την αντιμετώπισή του (που σηματοδοτεί τη γέννηση των antivirus) βαπτίστηκε «reaper».

Μια ιστορική καταγραφή και περιγραφή των ιών υπολογιστών μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://blog.fortinet.com/40th-anniversary-of-the-computer-virus/
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011, 13:42

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=277543&cid=36

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr