Αναγνώστες

23.3.11

«Τουρκική» η υφαλοκρηπίδα νοτίως της Καρπάθου, λέει η Άγκυρα

του Μάκη Πολλάτου
Νέο γύρο έντασης προκαλεί το ιταλικό πλοίο «Explora»

«Τουρκική» η υφαλοκρηπίδα νοτίως της Καρπάθου, λέει η Άγκυρα

web only
23/03/2011  20:24

Ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα των διεκδικήσεών της έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έβαλε σήμερα η Άγκυρα. Με απόλυτη καθαρότητα, η τουρκική κυβέρνηση αξιώνει να καρπωθεί την υφαλοκρηπίδα που ανήκει στην Ελλάδα επεκτείνοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι το όριο της ελληνικής χωρικής θάλασσας στα ανατολικά της Κρήτης!

Οι εργασίες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Explora» σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν μόνο η αφορμή που επιζητούσε η τουρκική ηγεσία για να ξεδιπλώσει εκ νέου τις επεκτατικές της ορέξεις έναντι αδιαπραγμάτευτης ελληνικής κυριαρχίας.

Από τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης και μέχρι την  Πέμπτη, το «Explora» θα πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες με σκοπό μελλοντικά να ποντιστεί οπτική ίνα που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Η Τουρκία, παρατύπως και μονομερώς σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) γνωστοποιώντας ότι το ιταλικό πλοίο θα κάνει έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή που δήθεν βρίσκεται άνωθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαρτίου, προτού κοινοποιηθεί ελληνική αγγελία η οποία θα γνωστοποιούσε στα παραπλέοντα πλοία την πορεία του ιταλικού ερευνητικού.

Η ελληνική NAVTEX εκδόθηκε κατά πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης και αφού προηγουμένως η τουρκική αγγελία είχε ήδη διανεμηθεί.

Αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια μόνον από τις ελληνικές αρχές και επισημαίνουν υπαινικτικά ότι από ενημέρωση των ιταλικών αρχών έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι ιδιοκτήτες του «Explora» δεν ζήτησαν άδεια διενέργειας εργασιών και από την τουρκική πλευρά.

«Η αγγελία  αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία  στην περιοχή» επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Ο κ. Δελαβέκουρας προσθέτει ότι «τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το περιστατικό  που έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές  διπλωματικές αρχές δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Υπενθυμίζεται ότι  το Σάββατο 12 Μαρτίου κι ενώ το ιταλικό πλοίο «Explora» έπλεε στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα» προσέγγισε το ερευνητικό πλοίο και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεαν πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Παρά το γεγονός  ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο εξεδίωξε το «Explora», το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε.

Η ελληνική πλευρά, με καθυστέρηση τριών 24ώρων (δηλαδή την Τρίτη 15 Μαρτίου) έκανε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην πρόκληση της Άγκυρας. Όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των γεγονότων η τουρκική διπλωματία δεν πτοήθηκε από την ελληνική διαμαρτυρία. Είναι άλλωστε προφανές ότι η Τουρκία δεν ήθελε απλώς να καταγραφεί η διαφωνία της με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η οποία ωστόσο αναγνωρίστηκε από ένα τρίτο κράτος, εν προκειμένω την Ιταλία, που ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις ελληνικές απόψεις και το διεθνές δίκαιο).

Οι νέες έρευνες  του ιταλικού «Explora» το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη 24 Μαρτίου αναμένεται να θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τα όρια της ελληνικής ανεκτικότητας.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=113002#cmnt_37027

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr