Αναγνώστες

5.4.11

Οι Ουκρανοί 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ τρώνε τρόφιμα μολυσμένα με ραδιενέργεια

Έντυπη Έκδοση

Οι Ουκρανοί 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ τρώνε τρόφιμα μολυσμένα με ραδιενέργεια

Τρόφιμα μολυσμένα από ραδιενέργεια εξακολουθούν να τρώνε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί, 25 χρόνια μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί ότι η κρίση στη Φουκουσίμα αποτελεί σοβαρότατη πρόκληση για την ανθρωπότητα και τη στάση της απέναντι στην πυρηνική τεχνολογία.
Η οργάνωση Greenpeace ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ραδιενεργό Καίσιο-137 σε δείγματα γάλακτος, φρούτων και σε πατάτες, καθώς και σε άλλα λαχανικά, οι ρίζες των οποίων τρώγονται. Οπως μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι τα δείγματα που πήρε είναι από περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας, έξω από τη ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων, γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Η Ιρίνα Λαμπούνσκα, στέλεχος της οργάνωσης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση σταμάτησε να παίρνει τα μέτρα προφύλαξης από τη ραδιενέργεια πριν από δύο χρόνια. Τα μέτρα πρόεβλεπαν μεταξύ άλλων και χορήγηση σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες ζωοτροφών που δεν είχαν μολυνθεί.
Εν τω μεταξύ, συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη εκπρόσωποι δεκάδων χωρών για να εξετάσουν τις τακτικές για την πυρηνική ασφάλεια, αλλά όπως μεταδίδει το ΑΠΕ δεν αναμένονται αποφάσεις. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν από το σεισμό της Ιαπωνίας. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκία Αμάνο, που προεδρεύει, δήλωσε ότι η κρίση στη Φουκουσίμα δημιουργεί μείζονα πρόκληση στην ανθρωπότητα, με τεράστιες επιπτώσεις στην πυρηνική ενέργεια, η οποία, είπε, πρέπει να γίνει ασφαλέστερη, για να προληφθούν συμβάντα όπως της Ιαπωνίας. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως συνήθως», δήλωσε ο Ιάπωνας Αμάνο, ο οποίος έχει συγκαλέσει τετραήμερη υπουργική διάσκεψη για την καταστροφή στη Φουκουσίμα, στις 20 Ιουνίου. 

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/04/2011&id=265240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr