Αναγνώστες

5.4.11

Στη θάλασσα το ραδιενεργό νερό

Έντυπη Έκδοση

11.000 ΤΟΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΚΑΡΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Στη θάλασσα το ραδιενεργό νερό

Επικαλούμενοι το αδιέξοδο των προσπαθειών τους, οι ειδικοί της διαχειρίστριας εταιρείας του σταθμού της Φουκουσίμα άρχισαν την απόρριψη στη θάλασσα των 11.500 τόνων του ραδιενεργού ύδατος, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις της πυρηνικής μονάδας, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο ανέγερσης προτατευτικού φράχτη γύρω από το εργοστάσιο για να «φυλακίσουν» τη ραδιενέργεια. Το μάθημά της παίρνει από την κρίση στην Ιαπωνία η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επισημαίνοντας την ανάγκη ανασκόπησης των πρακτικών για την πυρηνική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εκπρόσωπος της TEPCO ανακοίνωσε χθες με δάκρυα στα μάτια ότι νερό με επίπεδα ραδιενέργειας 100 φορές πάνω από το κανονικό άρχισε να απορρίπτεται στη θάλασσα αφού δεν υπήρχε άλλη επιλογή, προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος για νερό πολύ πιο ραδιενεργό. «Εχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής... Λυπούμαστε γι' αυτό το νέο κακό», τόνισε από την τηλεόραση, με τρεμάμενη φωνή, ο εκπρόσωπος.
Η ιαπωνική κυβέρνηση διατύπωσε αυστηρή προειδοποίηση στην TEPCO ζητώντας της να κινηθεί ταχύτερα για να ελέγξει την πυρηνική κρίση και να φέρει αποτελέσματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Εντάνο, τόνισε ότι πρέπει η διαχειρίστρια εταιρεία να εντείνει τις προσπάθειές της γιατί «θα είναι τεράστιες οι συνέπειες για τον ωκεανό». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Κιόντο», αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα ανέγερσης ενός φράχτη ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο ώστε να περιοριστεί η ραδιενέργεια.
Νέα αποτυχημένη προσπάθεια
Η προσπάθεια να σφραγιστεί με τσιμέντο η ρωγμή κάτω από τον αντιδραστήρα 2 δεν έφερε αποτέλεσμα και η χρήση πολυμερών ώστε να εμποδιστεί η εκροή νερού δεν είχε μέχρι χθες αποδώσει, αφού δεν είχε ακόμη απορροφηθεί το μολυσμένο νερό. Στις απεγνωσμένες προσπάθειές τους οι τεχνικοί έχουν χρησιμοποιήσει και μη δόκιμες μεθόδους, όπως τη χρήση αλάτων για να ιχνηλατήσουν την πορεία του ραδιενεργού ύδατος. Εν μέσω της τεράστιας κρίσης, της μεγαλύτερης που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θεωρούν ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης θα διευκόλυνε τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση των δεινών συνεπειών μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
«Ρωγμή» στις βιομηχανίες
Υπογραμμίζοντας την ανησυχία για τα τεράστια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έρευνα της κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι μεγάλες ιαπωνικές βιομηχανίες αναμένουν πως θα επηρεαστεί δυσμενώς η επιχειρηματικότητα και τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή από το ερχόμενο τρίμηνο.
Χθες, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Τόκιο ενδέχεται να αναθεωρήσει τις δεσμεύσεις του για τη μείωση εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το 2020, μετά το σεισμό και το τσουνάμι, επικαλούμενα δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/04/2011&id=265238

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

fm-1 News

News live !

Econews live news gr